Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPUTSTVO ZA TINEJDŽERKE

"Bravo" skandaloznim tekstom podelio Srbiju

Autor: naše | 11.02.2015 - 09:55:00h | Komentara: 2

Popularni časopis "Bravo" objavio je članak u kome uči tinejdžerke kako da seksualno zadovolje svoje momke.

Dečak i devojčica sa pametnim telefonom

Foto: Profimedia

 
Uredništvo lista čiji su glavni konzumenti devojčice i devojke uzrasta od 13-19 godina (tako bar tvrde u redakciji) u tome ne vidi ništa sporno, dok su sa druge strane, društvene mreže pretprane komentarima koji ovakav sadržaj u novinama naivaju skandalom.

"Bravo" je u novom broju objavio tekst "Savet - kako zadovoljiti momka", praćen slikama koje objašnjavaju kako rukom dovesti dečka do vrhunca.

Vladimir Gošić, glavni i odgovorni urednik magazina navodi da tekst nije sporan niti neadekvatan, već predstavlja samo odgovor na pitanja čitalaca-tinejdžera, koja su sami slali redakciji, kao i da će se i ubuduće objavljivati vrlo slični saveti.

- "Bravo" se već 12 godina radi po licenci izdavačke kuće "Baver" i deo materijala se preuzima iz matičnog izdanja. konkretno, i ovaj tekst i ilustracija su objavljeni u nemačkom izdanju, koje se bavi još eksplicitnijim temama seksualnog obrazovanja još od šezdesetih godina prošlog veka. Treba naglasiti da "Bravo" nije namenjen deci, već isključivo tinejdžerima od 13 do 19 godina, a oni su u našoj zemlji posebno neinformisani, o čemu se svakodnevno uveravamo na osnovu pitanja koja od njih dobijamo - tvrdi gošić i dodaje da je (ne)sporni tekst objavljen u rubrici "Let's talk", u okviru koje stručnjaci odgovaraju na sva pitanja tinejdžera.

Sa druge strane, školski psiholog Branka Tišma objašnjava da se tinejdžeri uzrasta od 13 i oni od 19 godina nikako ne mogu stavljati u isti koš, pa isti tekstovi nikako ne treba da budu namenjeni i jednima i drugima.

- Zaista nije pametno da devojčice uzrasta od 13 godina pročitaju jedan ovakav tekst jer to može da ostavi različite utiske na njih. Neke se možda uplaše , neke šokiraju, a neke pomisle da je to nešto što treba da urade odmah pošto se upuste u emotivnu vezu.

Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" tvrdi da se ovakvim tekstom šalje jako loša poruka deci.

- Tekst je zaista neadekvatan jer ovaj časopis čitaju i deca od 11, 12 godina, a te devojčice koje to pročitaju mogu veoma lako da pomisle da je to nešto što one treba da rade. Jer bukvalno se poručpuje čitaocima-tinejdžerima da stupaju u seksualne odnose. I ne samo to nego im se objašnjava i kako, a ono što je još strašnije jeste da se to dešava u zemlji koja ima crne i poražavajuće statistike kada je reč o maloletničkim abortusima.

Poslednji komentari
  • VladimirR. Vreme: 11.02.2015 11:30h

    Kada su tako pametni, neka lepo daju uputstvo i za dečake, kao se ophoditi prema devojčicama. Ovako ispada da je bitno samo da dečaku površe posao. A poznato nam je kako se to odražava na odnose među polovima.

  • .... Vreme: 11.02.2015 19:17h

    Ja imam 16 godina i citam "BRAVO" i kada sam pocela da citam momentalno sam stala zato sto mi se zivot smuci,moja sestra ima 11 godina i ona cita bravo kada ja kupim,ovaj put nisam dozvolila da moja sestra procita takvu bolestinu.Prosto odvratno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP