Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO DO DEČJEG DODATKA

Brdo papira za
jednu bebu!

Autor: 24sata.rs | 19.10.2012 - 10:45:00h | Komentara: 0

Da bi dobili pravo na pomoć kao što su roditeljski ili dečji dodatak koji iznosi svega 2.964 dinara mesečno, roditelji treba da posete najmanje pet institucija, od opštine i SUP-a do sudova i poreske uprave (na čije overe dokumenata čekaju nedeljama) i da sakupe oko 15 dokumenata koji ih na kraju koštaju bar koliko i jedan dodatak.

Beba

Ovo su svi papiri potrebni da ova beba dobije dodatak | Foto: M. Janković

Beograđanka M.J., majka četvoromesečne bebe, već mesecima skuplja papire koji su joj potrebni za jednokratnu pomoć od 35.000 dinara. I - još nije pribavila sve.
- Za sada sam pribavila sva moguća zdravstvena dokumenta, nalaze komisije za trudničko, razne doznake i obrasce poput M2 obrasca za PIO, kopiju krštenice, državljanstva i venčanog lista. Najveći problem je to što mi je muž strani državljanin pa se mučimo da preko amabasada pribavimo internacionalna dokumenta koja nam takođe traže. Pošto bebu nema ko da mi čuva, dok ja jurim po raznim institucijama i nedeljama čekam da overe jedan papir, svuda je vodim sa sobom. Zato često moram da plaćam taksi, a kad nemam dovoljno novca, stavim je u kolica i peške idem i po sat i po vremena do određene ustanove - priča M.J.
Najveći apsurd bio je, kaže, kada je po uverenje da joj dete nije oduzeto morala dva puta da odlazi u sud, a onda je po isti taj dokument morala dva puta da ide i u socijalno.
Ista borba s birokratijom sleduje i roditelje koji zatraže pomoć u vidu dečjeg dodatka. A kad donesu hrpu papira i dokažu da su im primanja dovoljno niska da bi ovo pravo ostvarili (najviše 9.000 dinara mesečno po članu domaćinstva), desi se da ih odbiju zbog veličine stana.

A šta vam je sve potrebno za dečiji dodatak opširnije u 24sata.rs

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP