Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVEČANOST U BEOGRADU:

Bregović postao francuski vitez umetnosti i književnosti

Autor: Beta | 25.02.2015 - 20:30:00h | Komentara: 2

Muzičaru Goranu Bregoviću ambasadorka Francuske u Srbiji uručila je večeras Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza.

Proslava Pravoslavne Nove godine u Nišu / Foto: K. Kamenov

Goran Bregović / Foto: K. Kamenov

Ambasadorka Kristin Moro rekla je večeras na svečanosti u Beogradu da je Bregović uspeo da napravi "specifičan otklon od ličnog iskustva i iskustva zemlje u kojoj je živeo i da pokaže da muzika nema granica u prostoru i vremenu, te da je svi razumeju".

"Muzika je dokaz bratstva svih ljudi", kazala je Moro i dodala da je Bregović u svojim delima "omogućio da se izraze svi koji pate ili su na neki način isključeni, poput Roma".
Ocenila je da je Bregović "znatiželjno, nadahnuto i neumorno obogaćivao svoj stil zasnovan na mešavini najrazličitijih mužičkih pravaca - tradicionalne muzike Balkana, pop, rok muzike, regija, tanga i drugih stilova koji privlače publiku širom sveta". Bregović (64) je rekao da je Francuska otvorena za sve kulture i zahvalio za priznanje, iako on dolazi iz male muzičke kulture u odnosu na Francusku.
"Velika je stvar saznanje da ta velika kultura može da odlikuje nekog kao što smo mi", rekao je on.
Bregoviću je Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza uručen u ime ministra za kulturu i komunikacije Francuske, kao znamenitoj ličnosti na medjunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj gde redovno boravi i već 25 godina doprinosi interesovanju za narodnu muziku sa Balkana.
Bregović je od 1974. do 1989. predvodio jedan od najpopularnijih jugoslovenskih rok-pop sastava, "Bijelo dugme", a posle raspada te grupe imao je solističku karijeru i 1998. osnovao Orkestar za svadbe i sahrane s kojim nastupa širom sveta.
Komponovao je muziku za više desetina filmova medju kojima "Podzemlje" i "Arizona drim" reditelja Emira Kusturice, "Kraljica Margo" francuskog reditelja Patrisa Šeroa, "Kika" Pedra Almodovara, američku komediju "Borat".
Bregović je saradjivao s mnogim muzičarima iz regiona i sveta.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • obican covek Vreme: 25.02.2015 21:02h

    Svaka čast i Bregi i svima ali nema pravde na ovom svetu.

  • Budjoni Vreme: 27.02.2015 08:42h

    Najzad da se formira "Okrugli sto vitezova" u Beogradu ! Vitez Brega i vitez Bata ! Obe titule zbog zasluga u umetnosti ! Jedan za muziku, drugi za "Keramiku" !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP