Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA PLOČA

Britanski meteorolozi su pogrešili - NE ČEKA nas najhladnija zima!

Autor: Večernje novosti | 02.11.2014 - 14:20:00h | Komentara: 3

Najava britanskih meteorologa da stiže najhladnija zima u poslednjih 100 godina, sa temperaturama i do minus 27 stepeni, koja će okovati Evropu pet meseci, već pre dolaska arktičke klime na Stari kontinent naježila je mnoge.

Zima

Zima kao zima pred nama...

Ipak, naši meteorolozi poručuju da nema razloga za brigu i da su prognoze britanskih kolega samo prazna priča, koja nema naučno opravdanje.
Prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa, neozbiljno je davati takve prognoze. On ističe da su i prošle godine pojedini meteorolozi najavljivali da će zima biti najhladnija u poslednjih 100 godina, pa se ispostavilo da nije bilo tačno.
- To su prazne priče. I prošle godine pričalo se da će na Balkanu biti izuzetno hladno, a zima je bila prosečna i bez puno padavina - objašnjava Todorović. - Moguće je da će biti jaka lokalna zima u pojedinim delovima sveta, kao što je to bilo prošle godine u Americi. Što se tiče Srbije, mogu reći samo da će zima biti prosečna, hladnija nego prošla, sa više snega i kiše, a kolike će biti temperature ne bih mogao još da kažem.
Naš sagovornik ističe da je neozbiljno davati vremenske prognoze za duži vremenski period. Objašnjava da postoje posebni metodi obračuna statističkih verovatnoća.
- Po tim proračunima, hladne zime se javljaju svake treće ili četvrte godine, sedme i osme, ili 22. i 23. godine - ističe Todorović. - Takođe, postoje i periodi od 60-70 godina, kada se pojavljuju hladnije zime, ali to ne znači da u tim periodima nema i toplijih zima. Tako su 40-50-ih godina prošlog veka bile češće hladnije zime, pa je po toj statistici za 15 do 20 godina moguća češća pojava hladnijih zima.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 02.11.2014 15:10h

    Шта је друго могло да се чује од подмуклих енглеза?Да предпостављају најгоре као што су најгори народ на свету?ЊИХОВ БЛЕР ЈЕ АУТОР БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ И НАША ВЛАСТ ГА НЕ ТУЖИ?У једносатној емисији је у детаље описао како је организовао бомбардовање Србије!

  • Joška Vreme: 02.11.2014 16:23h

    Indijanci vec tri godine skupljaju drva..............

  • dada Vreme: 02.11.2014 20:33h

    ovo je zabavno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP