Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POMOĆ IZ LONDONA

Britanski stručnjaci operišu mališane iz Tiršove

Autor: Tanjug | 23.09.2014 - 11:37:00h | Komentara: 0

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj lekari iz Londona operisaće četvoro mališana sa najtežim srčanim anomalijama i suženjem jednjaka.

Operaciona sala

Operaciona sala | Foto: Mitar Mitrović

 
Profesor Edvard Keli izveo je dve laparoskopske zamene jednjaka, intervencije koje se retko izvode u svetu, s obzirom da je do sada urađeno samo 15 u Londonu, dok će Martin Kostolni operisati dvoje dece sa urođenim srčanim manama.

Operacija

Operacija | Foto: Dimitrije Goll

 

Direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić rekao je da u toj ustanovi dva dana gostuju svetski autoriteti u dečijoj kardio i abdominalnoj hirurgiji.
On je kazao da je juče operisano dvoje dece, a da će danas biti operisano još dvoje, kao i da se operisana deca osećaju dobro.
"Lekari će operisati naše najteže pacijente, ali i edukovati naše lekare kako bi i oni jednog dana mogli da obavljaju te komplikovane intervencije", rekao je Radojičić.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se posetom britanskih stručnjaka dokazuje ono za šta se otpočetka zalagao - da se deca sa teškim oboljenjima leče u Srbiji.


"Nastavićemo u tom pravcu. Uspostavljena je saradnja Tiršove i klinike u Londonu i biće u stalnoj komunikaciji kako bi se rešavali kompleksni slučajevi", rekao je Lončar.


On je dodao da dolaskom lekara iz Velike Britanije i time što su operacije urađene u Srbiji, a ne u inostranstvu, RFZO je uštedeo više od 400.000 evra koji je pokrio te operacije.


Profesor Keli pojasnio je da je kod operisanog pacijenta oštećenje jednjaka nastalo usled gutanja čvrstog predmeta i da je tom pacijentu urađena laparoskopska zamena jednjaka.


"U odnosu na standardne intervencije ovo je minimalno invazivna intervencija jer ne oštećuje trbušni zid", objasnio je Keli.


On je dodao da je procedura trajala pet i po sati, da se pacijent oseća dobro i da je trenutno na intezivnoj nezi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP