Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SALMONELA U ČAČKU

Broj hospitalizovanih iz doma za stare porastao na 10

Autor: Tanjug | 19.04.2015 - 17:04:00h | Komentara: 0

Nakon proglašenja epidemije u domu za stare u Vranićima, kod Čacka, četvoro korisnika ove ustanove je preminulo, a broj hospitalizovanih je porastao na 10.

Hitna pomoć

Hitna pomoć | Foto: Profimedia.rs

Devetoro je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, a jedan pacijent je prevezen u Užice, rekao je danas Tanjugu direktor te ustanove dr Radoslav Milošević.

Na infektivnom odeljenju čačanske bolnice trenutno je smešteno šest zaraženih pacijenata, od kojih su troje radnici doma za stare u Vranićima.

- Zaposleni doma u Vranićima su u dobrom opštem stanju i očekujemo da će eventualno sutra, kada stignu rezultati analize stolice, biti pušteni na kućno lečenje, rekao je direktor.

Ostale tri osobe su starije životne dobi, od kojih su dve u nestabilnom stanju.
Milošević kaže da se još troje bolesnika, štićenika doma za stare nalaze na kožnom odeljenju čačanske bolnice. Oni su, takođe, u nestabilnom stanju i pod stalnim nadzorom lekara i medicinskog osoblja infektivnog odeljenja.

- Bilo je najava da će noćas biti prijema još dva pacijenta, ali oni nisu primljeni. Pretpostavljamo da se situacija stabilizuje, odnosno da će još par pacijenata biti hospitalizovano, rekao je on.

Milošević je napomenuo da poslednji pacijent koji je noćas preminuo nije ni stigao do bolnice, već ga je smrt zadesila u sanitetskom vozilu. Prema njegovim rečima, nad četvoro umrlih urađene su obdukcije, a nalazi su u nadležnosti sudskih organa.

- Još uvek nemamo mikrobiološku potvrdu uzročnika zaraze, a direktorka ŽJZ će obavestiti javnost kada stignu rezultati, zaključio je Milošević.

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Ana Mišović podseća da je 16. aprila prijavljena epidemija salmonele i konstatovano je da je obolela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje meštana.

- Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava, uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovi, rekla je ona Tanjugu.

Prvog dana kada je epidemija prijavljena izvrseno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi sa radnih površina, a preliminarni rezultati biće poznati sutra kako bi se utvrdio izvor zaraze, napomenula je Mišović.

- Razdvojeni su zaraženi od pacijenta koji nemaju simptome, naloženo je da inficirano osoblje ne može raditi, dok je prema nalogu sanitarne inspekcije u toku kompletna dezinfekcija objekta, zaključila je Mišović.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP