Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSNOVCI ZA ODLIČAN USPEH DOBILI KNJIGU SA SEKSUALNIM SADRŽAJEM

Brus i gaćice za
odlične đačiće!

Autor: Snežana Ivaneža | 02.07.2014 - 09:50:00h | Komentara: 4

Učenici drugog razreda Osnovne škole „20. oktobar“ sa Novog Beograda, kao nagradu za odličan uspeh i primereno vladanje, dobili su na poklon knjigu koja obiluje, kako roditelji tvrde, seksualnim sadržajem neprimerenim za njihov uzrast.

Škola 20. oktobar

"Dete me pitalo šta znači reč ‘kresnuti‘. Bila je totalno zbunjena", majka jedne učenice

U knjizi „Beogradska princeza“ mogu se pronaći rečenice poput „Da li ti imaš zeleni brus i zelene gaćice sa sivim cvetovima“ ili „Palim! Vidim, ti bi nešto kresnuo, pa brišem!“

Naime, u knjizi „Beogradska princeza“ autora Dragana Lakićevića mogu se pronaći rečenice poput „Da li ti imaš zeleni brus i zelene gaćice sa sivim cvetovima“ ili „Palim! Vidim, ti bi nešto kresnuo, pa brišem!“.

Devetogodišnjaci koji su ove knjige dobili na poklon bili su začuđeni sadržajem, koji, pritom, kako ističu roditelji, obiluje vulgarnim rečnikom.

Majka jedne devojčice kaže za „Alo!“ da je ćerka, nakon što je počela da čita knjigu, zbunjeno upitala za objašnjenje nekih reči.

Ministarstvo: Škole
vrše izbor knjiga

- U isključivoj nadležnosti škole je da vrši izbor nagrada, u ovom slučaju za odličan uspeh učenika i u izboru treba da učestvuju i stručne službe škole. Svakako da knjige treba da budu primerene uzrastu - poručili su za „Alo!“ iz Ministarstva prosvete.

- Dete me pitalo šta znači reč „kresnuti“. Bila je totalno zbunjena. Tada sam uzela knjigu i počela da čitam i pronašla još mnoštvo sličnih reči, doduše, ne toliko ekstremnih. Dijalozi u knjizi su uvredljivi, i kao odrasla osoba mogu da razumem da to služi dočaravanju lika i vremena u kom živimo. Ali neko ko ima devet godina nema tu vrstu kritičkog razmišljanja, niti može iz knjige ovakvog sadržaja bilo šta da nauči - priča ova majka, koja se požalila da su delovi knjige neprikladni i da je zbunjeno dete primetilo dijalog koji uopšte ne razume.

Beogradska princeza

Kako ističu roditelji, knjiga obiluje vulgarnim rečnikom

- Određeni dijalozi sadrže reči koje nisu pogodne za razvoj ličnosti učenika u tom uzrastu i postoje delovi sa seksualnim sadržajem. Nisam tražila objašnjenje od škole zato što smatram da nije problem do učiteljice, koja je maksimalno korektna, ali, takođe, nisam sigurna kome treba da se obratim u upravi škole - priča nam majka.

Brus i gaćice za  odlične đačiće!

*Kliknite za uvećenje

Autor: Knjiga za sve uzraste
Autor knjige Dragan Lakićević nedavno je u jednom intervjuu na pitanje kojem je uzrastu namenjena knjiga „Beogradska princeza“ odgovorio da je namenjena svakome, tačnije onom ko je razume, i da je to ljubavni roman, a da ljubav ne pripada samo odraslima.

Direktor: Nesrećne okolnosti
Jovan Ćuković, direktor OŠ „20. oktobar“, čiji su učenici dobili sporne knjige, kaže za „Alo!“ da je sve stvar nesrećnih okolnosti.
- Dobili smo oko sto knjiga od tog izdavača i samo su dve, nesrećnim okolnostima, dobili učenici drugog razreda. Ponekad ne stignemo da pročitamo sve knjige koje poklanjamo. Slažem se da knjiga sadrži rečenicu koja nije za taj uzrast, ali je na njoj pisalo da je za decu. S obzirom na to da je u pitanju poznati dečji pisac, nismo imali dilemu - objašnjava Ćuković.
 

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 02.07.2014 13:33h

    A, što je to u Srbiji za čuđenje?Pa kod vas su u skupšitni bile igračice oko šipki ,a glavni likovi su starlete ,pevačice i voditeljke.Vrlo pametan potez;treba decu u smeriti na pravi put.

  • Bata Vreme: 02.07.2014 15:41h

    E moj cika Jovo kada tebe i tvoje pesmarice izbacisise nije ni cudo sto ovakve stvari u skolama pocese da se desavaju. Valjda je ovo put ka Evropi u kojoj ti srecom tada nisi bio.

  • xzfhbth Vreme: 02.07.2014 16:45h

    licemeri.... zgrozili se nad donjim vesom, posto je to tako sokantno.... ne znaju to a znaju ko je stanija....

  • Пеђа Vreme: 03.07.2014 03:33h

    Негативном селекцијом стигло се до дна, што потврђује монтањарски каријериста Драган Лакићевић.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP