Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

A KOD VAS, KAKO JE?

Bukti rat zbog klime u kancelariji!

Autor: Blic Žena | 09.06.2015 - 15:13:00h | Komentara: 0

Rasprava oko temperature u kancelariji je neminovna. Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazali su da se 80 odsto službenika pre ili kasnije posvađa oko temperature.

Svađa oko klime sa kolegama je neizbežna

Svađa oko klime sa kolegama je neizbežna | Foto: Profimedia.rs

Ratovi su podjednako žestoki i leti i zimi. Nekima je vruće, a nekima hladno. Evo šta se zaista dešava  kad se jedni preznojavaju, a drugi drhte.

Prvo, muškarcima manje smeta vrućina nego ženama. Svaki treći muškarac i svaka peta žena bili su zadovoljni u letnjim mesecima. Svaka četvrta žena i tek svaki peti muškarac izlaze leti napolje da se rashlade.

Ženama je teže zimi. U proseku, 17 odsto muškaraca i 34 odsto žena tvrde da se smrzavaju u kancelariji.

A šta kažu lekari? Kome je teže? Oni tvrde da u proseku muškarci potroše 6,4 minuta dnevno da se prilagode na temperaturu u kancelariji, a žene 8,5 minuta.

Koji faktori utiču na subjektivni doživljaj temperature u radnom prostoru, bilo je sledeće pitanje za stručnjake medicine rada u ovom istraživanju SZO.

Ključni faktor je, kažu, temperatura okolnog vazduha, zatim temperaturno zračenje koje proizvodi sunce napolju, a grejna tela unutra, potom kretanje vazduha, brzina i pravac strujanja vazduha, vlažnost vazduha, pa odeća i najzad metabolizam. Gojaznost, velika mišićna masa i fizička aktivnost podižu temperaturu tela.

Preporuka SZO za temperaturu u kancelarijama glasi: 25 stepeni. Zato što je 95 odsto radnika produktivnije na 25 stepeni nego na 20. Na 33 stepena Celzijusa produktivnost pada na 85 odsto.

Učinak uvek pada kada se ljudi smrzavaju. Na 19 stepeni pada na 95 odsto, na 15 stepeni na 90, a 13 stepeni je najniža temperatura na kojoj je fizički rad produktivan. SZO upozorava da bi 16 stepeni trebalo da bude najniža moguća temperatura radnog prostora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP