Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE DRAMATIČNIJI PROTEST PROSVETARA

Čačak bez nastave dok ne stignu plate!

Autor: R. Ćoralić - Lj. Mitić | 24.03.2015 - 13:27:00h | Komentara: 11

Škole u Čačku, bar prema najavi Dragana Matijevića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće raditi ni danas, kao ni narednih dana, sve dok nastavnicima i profesorima ne budu isplaćene zarade za februar!

Tuk na luk:  Niko ne odustaje

Tuk na luk: Niko ne odustaje | Foto: Oliver Bunić

Zbog umanjenja i neprimanja zarade, nastave juče nije bilo u 196 škola u Srbiji, dok je u nekoliko gradova tim povodom organizovan protest. Demonstriralo se u Nišu, Užicu, Zrenjaninu i drugim mestima, i to uz zvuke pištaljki i truba!


Srđan Verbić: Sindikati prete!


“Informacije koje dobijamo sa terena ukazuju na to da se na direktorke škola i nastavnike vrše veliki pritisci da ostanu u štrajku”, rekao je ministar Verbić povodom jučerašnje obustave rada. O tome, prema njegovim rečima, svedoče ne samo direktori i nastavnici, već i đaci koji se javljaju Ministarstvu. “Vrlo smo zabrinuti zbog takvog razvoja situacije”, rekao je Verbić i naveo da će inspekcijske službe proveriti navode iz prijava i utvrditi šta se dešava.

- Hitno mora da se uključi i Ministarstvo rada, jer se zakon pogrešno tumači. Bilo kakvo smanjenje plata zaposlenima je avantura. Neka mi direktno napišu naredbu šta i kako treba da uradim i ja ću to ispoštovati. Ovako, ne mogu ja da radim prljav posao umesto njih - kaže Srećko Albić, direktor Mašinske škole u Čačku. Liste sa umanjenim zaradama nije dostavio ni njegov kolega Dragan Kovačević, prvi čovek Prehrambeno-ugostiteljske škole.

- Ovo je prvi put za 35 godina u prosveti da se na ovakav način rešava spor između Ministarstva i prosvetara. Poslali smo liste sa punim radnim vremenom, jer nećemo da ostanemo upamćeni po tome što smo nekome smanjili platu. Sramno je što profesor ima osnovnu platu 36.000 dinara - ističe Kovačević, dodajući da se na ovaj način pokazalo u kojem su stanju prosveta i obrazovanje.

- Mi štitimo pre svega školu i struku. Ukoliko sutra dođe do sudskog spora, direktor će da odgovara, a ne ministar. Ako treba, neka me i razreše dužnosti, ali ne mogu da radim nešto što ide na štetu škole. Ovo je vrzino kolo koje je izgubilo svaki smisao - objašnjava svoje razloge zbog kojih nije postupio po dopisu resornog ministarstva Bojan Minović, direktor Mašinsko-elektrotehničke škole u Kruševcu.

Četiri poslaničke grupe u Skupštini Srbije (DS, LSV, SDA Sandžaka - PDP i Boris Tadić - SDS) predale su predsednici parlamenta zahtev da sazove sednicu povodom štrajka u prosveti na koju će pozvati ministre i predstavnike sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti.
Poslednji komentari
  • Kuki Vreme: 24.03.2015 13:44h

    Posteno,oni su svake godine jedini dobijali povisicu a rade 6 meseci u godini,ostalo provedu po ekskurzijama i odmorima,e bate dosao djavo po svoje..!!

  • tamara Vreme: 24.03.2015 13:49h

    Ko hoće da radi nek radi, ko neće dati mu otkaz. Pun je biro nezaposlenih visoko obrazovanih ljudi koji bi rado radili i za mnogo manje zarade nego što su zarade u prosveti.

  • Kome je dobro neka cuti Vreme: 24.03.2015 14:24h

    Da, radili bi oni sa biroa, ajo su recimo samci ili bez porodice. A onda bi videli da za tu platu ne mogu da prezive ili bi isli i pocepani i zarozani pa da im se smeju ucenici. O cemu pricate, kome se skolstvo ne svidja neka skoluje sam dete pa neka placa vanredne ispite. Koju sliku saljemo deci, da budu Maca diskrecija i Mimi oro? Ko god ima malo mozga sprema se kao specijalac da napusti ovu zemlju. Rezimu ude u korist plitka narodna masa koju ce kao telad da vodi kroz njihova przana obecanja i otvaranja radnih mesta za platu manju od minimalca. Osvrnite se oko sebe...i zapamtite ovu zemlju skooro jer do vase starosti mozda vise i nece da spostoji.

  • petar Vreme: 24.03.2015 14:42h

    kad ne ides na posao ne mozes da zaradis platu. gde to ima da ne radis a da ti se plati. smesno brate.

  • Kira Vreme: 24.03.2015 14:57h

    Nadjite sebi odgovarajuci posao a ne mesajte se u tudj, jer ga ne poznajete. Ako ste za prosvetu - konkurisite ! U prosveti se radi kao i svuda, a godisnji odmor je mesec dana. To sto neki mrze ucitelje i nastavnike - pa sto su bili losi djaci? Ili glupi ( izvinite, samo podvlacim ocito iz vasih komentara!).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP