Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ TRAJU PREGOVORI

Čadež: Što pre rešiti problem Železare

Autor: Beta | 28.01.2015 - 14:33:00h | Komentara: 0

Država što pre treba da reši pitanje Železare Smederevo, jer je ona veliki problem srpske ekonomije, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: N. Pavlović

On je novinarima na skupu održanom u hotelu Metropol na kome se govorilo o Strategiji ekonomskog razvoja Srbije do 2020. kazao da nije pitanje da li država treba ili mora da izdvaja sredstva za Železaru, već je pitanje da li će biti te vrste industrije i da li će ostali industrijski sektor zastati ako taj problem ne bude rešen.
- Mnogi domaći proizvodjači zavise od Železare Smederevo. Ukoliko skroz ugasite proizvodnju onda se stepen industrijalizacije vraća na jedan niži nivo, što je kompleksno - kazao je Čadež.
Ekonomista Aleksandar Vlahović kazao je novinarima da će Železara Smederevo svakako moći da radi bez pomoći države, koja je bila nužna i dve i po godine iznosila izmedju četiri i osam miliona evra mesečno.
- Dovoljno je da cene proizvoda Železare na svetskoj pijaci porastu, što nije nemoguće, ali i da se udje u profitabilnu zonu. Treba imati u vidu da se ovde radi o cikličnom kretanju cena i tražnji za proizvodima Železare. Važno je i da Železara proširi svoj asortiman za šta je neophodno ulaganje, ali to treba prepustiti investitoru - kazao je Vlahović.
Vlahović je podsetio da je Železara Smederevo u svojim najboljim danima, kada je bila u vlasništvu američkog Ju-es stila, doprinosla 10 odsto u spoljnotrgovinskom bilansu zemlje i gotovo 40 odsto prometa u teretnom saobraćaju su Železnice Srbije obavljale za Železaru.
- Od uspešnog poslovanja Železare ne zavisi samo 5.000 radnika veći i čitav niz drugih preduzeća, kao i spoljnotrgovinska razmena. Zato je važno sve oko prodaje završiti što pre - kazao je on.
Rukovodstvo američke kompanije Esmark juče je u Beogradu počelo pregovare o ugovoru o kupovini Železare Smederevo, a razgovori su i danas nastavljeni.
Pregovori s Esmarkom su, po dosadašnjim izjavama predstavnika Vlade, teški, jer je potrebno precizirati obaveze budućih suvlasnika Železare, regulisanje njenih dugova, garancije i cenu sirovina.
Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.
Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.
Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.
Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi izmedju 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP