Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNO

Čak 17 trudnica i porodilja otpušteno za četiri meseca!

Autor: | 17.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 12

Od kada je 16. aprila stupio na snagu izmenjen Zakon o radu, koji poslodavcu zabranjuje otpuštanje trudnica i porodilja, 17 žena je inspekciji Ministarstva rada prijavilo da je ostalo bez posla, saznaje „Alo!“ u tom ministarstvu.

Hajka na mame po Srbiji

Hajka na mame po Srbiji | Foto: Shutterstock

Međutim, upućeni tvrde da je ta brojka znatno veća, ali da žene u delikatnom stanju ne prijavljuju svoje poslodavce zbog straha i neinformisanosti.


Kazna do milion dinara


Ukoliko poslodavac prekrši Zakon o radu i zaposlenoj trudnici da otkaz ili joj ne produži ugovor o radu, inspektor rada podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, za šta je poslodavcu sa svojstvom pravnog lica predviđena novčana kazna od 800.000 do milion dinara, preduzetniku od 400.000 do 500.000 dinara, a odgovornom licu u pravnom licu kazna od 40.000 do 50.000 dinara.

Samo udruženju „Roditelj“ je čak 13 žena sa teritorije Vojvodine prijavilo da su, iako trudne ili na porodiljskom, dobile otkaz! Podsetimo, „Alo!“ je u četvrtak objavio priču o Mariji Milošević (34), iz Jagodine, kojoj firma nije produžila radni odnos, dok je bila na trudničkom bolovanju zbog rizika od spontanog pobačaja. Na kraju, nakon poziva našeg lista i reakcije inspekcije rada, njoj je produžen ugovor do porodiljskog statusa .

- Broj trudnica i porodilja koje dobiju otkaz ili im ne produže ugovor o radu, a koje to ne prijave je, naravno, mnogo veći! Razlog što žene ne prijavljuju ovakav vid diskriminacije je strah ili neinformisanost.
Izmenama zakona o radu, kojim se i trudnice i porodilje koje rade na određeno vreme, štite od otkaza, Srbija je napravila dobar pravni okvir, koji sad treba da se poštuje. Poslodavci moraju da znaju da će biti kažnjeni zbog nepoštovanja zakona - poručuje Dragana Ćorović, predsednica udruženja „Roditelj“, ogranak za Vojvodinu.

Zaštitnik građana Saša Janković u razgovoru za „Alo!“ kaže da se mnoge žene, naročito u malim mestima, plaše da prijave poslodavca zbog straha da više nikada neće naći posao ili da će neki drugi član njihove porodice dobiti otkaz.

- Broj otpuštenih trudnica i porodilja jedan je dokaz više da se u Srbiji na prava radnika gleda kao na relikt socijalizma, kojeg treba da se rešimo. Izmene zakona su donekle poboljšale situaciju žena, ali da bi se nešto zaista promenilo, potrebno je da država svojim građanima garantuje zaštitu prava i preko agilnog rada inspekcije i sudova - zaključuje Janković.

Vraćamo na posao za 15 dana!


U Inspekciji rada kažu za „Alo!“ da se o prijavama porodilja i trudnica kojima je otkazan ugovor o radu, odlučuje u najkraćem mogućem roku, jer takvi zahtevi imaju prioritet u rešavanju.
„Sve trudnice, koje su imale zasnovani radni odnos na određeno ili neodređeno vreme, a ostale su bez posla, vraćene su na posao u roku od 15 dana ili kraće”, poručio je za naš list Dragoljub Peruača, direktor Inspektorata za rad.

Poslednji komentari
  • maker Vreme: 17.08.2013 11:05h

    Ko im je kriv sto zele decu. Trebalo bi kao sve "normalne zene" koje motaju karijeru da imaju kuce i mace a ne svoju decicu.Vreme je da polako izumiremo,koliko smo (um)bolesni zarazicemo i druge.

  • sale Vreme: 17.08.2013 11:45h

    Kap prvo istrazite i saznajte nesto vise o blagovremenoj uplati nadoknade za trudnicko od strane DRZAVNIH organa, koji kasni i do 6meseci.Sad poslodavac treba da izdvaja za porodiljsko i uplacuje isto, sebi stvarajuci trosak i nemogucstvo normalnog poslovanja, jer automatski ce da kasni prema snabdevacima i ostalim dazbinama.Gospodo sve to krece sa vrha, ukoliko se vrh ponasa u skladu sa njihovim izjavama(lazima), nije problem ni poslodavcu da uplacuje namete posto ce isti biti nadoknadjeni u razumnom roku.

  • olga Vreme: 17.08.2013 13:32h

    Kao prvo vi ih zaposlite ako ih žalite.U mojoj firmi nema šanse da će držati mesto trudnica.i ne može mi niko ništa,jer vrlo lako mogu da zatvorim firmu i sve premestim u region koji je u EU.

  • lina Vreme: 17.08.2013 13:43h

    Strašno,pa ovoga nema ni na zapadu

  • uske Vreme: 17.08.2013 15:06h

    svebi to bilo uredu kad bi postovali zakon,i kad bi se takvi poslodavci kaznjavali javno,imenom i prezimenom i da mora da plati kazne,ako ne onda zabrana rada u srbiji i uzimanje svog vlasnistva,koje ta firma ima,takav zakon je u evropi,ceska,svecka,i da nenabrajam,nego kod nas je svaci dzep,plati inspektoru i sve u redu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP