Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAD NA CRNO UNIŠTIO SRPSKU PRIVREDU I BUDUĆNOST MNOGIH

Čak 20.000 bahatih poslodavaca bogati se preko leđa radnika!

Autor: E. A. | 18.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Nije nepoznato da poslodavci zapošljavanju radnike na crno ili ih prijavljuju na minimalac dok im veći deo plate isplaćuju na ruke da bi ućarili na doprinosima i porezu na zarade. Prema grubim procenama, tako posluje više od 20.000 firmi u Srbiji koje, rukovodeći se takvom praksom, udaraju preko leđa zaposlenih!

Zbog prijavljivanja na minimalac, radnici kada  odu u penziju mogu da računaju na najmanja  primanja, koja trenutno iznose oko 1

Zbog prijavljivanja na minimalac, radnici kada odu u penziju mogu da računaju na najmanja primanja, koja trenutno iznose oko 13.000 dinara | Foto: Nemanja Kostić

Zbog takve prakse u srpskim firmama, radnici ne mogu da podignu kredit, ali još veći problem je što kad odu u penziju mogu da računaju na minimalna primanja koja trenutno iznosi oko 13.000 dinara! Oni koji su ceo radni vek proveli radeći na crno ne mogu da računaju ni na mizeriju od penzije.

Plaše se gazde


Radnici na crno ili oni koji su prijavljeni na minimalac, a dobijaju dobar deo novca na ruke, iako imaju mogućnost, ne usuđuju se da svoje poslodavce prijave inspekciji jer bi automatski ostali bez posla i primanja. Inače, smatra se da najviše takvih radnika ima u ugostiteljstvu, proizvodnji hrane, hemije, gume i plastike, zatim metala i mašina, trgovini na veliko i malo, u građevinarstvu, ali i PR-u i marketinškom sektoru.

Međutim, najčešći razlog zbog kojih radnici pristaju na to je što nemaju izbora jer od nečeg mora da se živi. One koji bi se zbog toga možda i pobunili ubrzo pokoleba skoro 800.000 nezaposlenih.

- Prvo sam radila na crno, a onda me je gazda prijavio na minimalac, ali mi ostalo daje na ruke. Pristala sam na to jer od nečeg moram da živim. Ne mogu da dobijem kredit, ali o tome i ne razmišljam. Znam i da će mi i penzija biti mizerija, ali šta ću, živim ko svi, od danas do sutra - kaže Milena, radnica u jednoj beogradskoj firmi, koja zbog straha od gubitka posla nije želela da nevedemo njeno prezime.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže da procenat firmi koje na taj način posluju nije zanemarljiv, ali i dodaje da je takva praksa prisutna znatno više u firmama koje nemaju veliki broj radnika, dok je gotovo nemoguća u velikim kompanijama od nekoliko stotina zaposlenih, koje moraju da pravdaju svaki dinar isplate.

- Poslodavcima se ne isplati da plaćaju doprinose za pun iznos zarade. Recimo, ako je poslodavac nekoga prijavio na minimalac od oko 20.000 dinara, on će državi plaćati 9.500 dinara, dok će za platu od 25.000 dinara morati da izdvoji 13.000 dinara, a još više za veću platu. Zato oni radnike prijavljuju na minimalac, a na ruke im daju još novca.
Ali opet, oni svoje troškove na taj način prepolove. Iako radnik minimalac može da prima samo šest meseci, u praksi je to znatno duže, a razlog je što ne postoji ozbiljna, sistemska kontrola. Da je ima, verovatno bi 300.000 radnika ostalo bez posla usled zatvaranja firmi. Zbog toga se, nažalost, sve ovo toleriše - ističe on.

Rajić naglašava da će praksa rada na crno i davanja pola plate na ruke, a pola preko računa, verovatno biti prisutna još ko zna koliko godina, sve dok se ne izmeni poreski sistem, ne oporavi privreda i ne sprovedu ozbiljne ekonomske reforme.

- Neophodno je i da dođe do smanjenja opterećenja zarada, a onda rigoroznom kontrolom treba sankcionisati one koje bi pokušali i te rasterećenje zarade da isplaćuju na crno - ističe Rajić.
Poslednji komentari
  • chohano Vreme: 18.08.2013 09:45h

    Dugogodisnja robija za takve poslodavce bi bila stimulans.

  • razocarana Vreme: 18.08.2013 13:18h

    a i oni sto su radili u firmama koje su propale oni su kao kucici izbaceni na ulicu bez ikakve pomoci drzave.ali je zato bitno da se ima para za kosovski dodatak za ljude koji nisu videli firmu na kosovu vise od deset godina.STAMOTA

  • BATA Vreme: 18.08.2013 20:03h

    To u principu rade ljudi koji imaju zaposlene ,a blizu su vlasti .Kako objasniti firmu u Vranju proizvodi košulje za policiju i vojsku ,plata 15 000 i ništa više ,nema osiguranja nema, toplog obroka, nema prevoza,.Treba oštro reagovati ko drži neprijavljenog tarabu na firmu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP