Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U PODGORICI, VIŠEGRADU I U TREBINJU NAJBRŽE ŽENE

Čak tri dame danas prve doplivale do Časnog krsta! (FOTO)

Autor: D. Ć. - Tanjug -Beta - Srna | 19.01.2014 - 13:51:00h | Komentara: 1

Plivanje za Bogojavljenski krst jutros je održano u čitavom pravoslavnom svetu, a u mnogim gradovima širom Srbije najbrži do Časnog krsta su prošlogodišnji šampioni. U Podgorici, Trebinju i Višegradu su najbrže bile devojke!

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

Dejan Dimitrijević pobedio u Zemunu / Foto: FoNet

Dejan Dimitrijević iz Beograda prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na Dunavu u Zemunu.
Dimitrijeviću, bivšem vaterpolisti, ovo je treći put da prvi stigne do Bogojavljenskog krsta.

On je rekao da nije važno ko je bio prvi, a da osvajanje krsta posvećuje svim okupljenim građanima i porodici.

U Grockoj najbrži Lazar Lukić

Pobednik drugog po redu takmičenja u izvlačenju časnog krsta u Grockoj je Lazar Lukić (19) iz Paraćina, koji studira Fakultet za sport i turizam u Novom Sadu. Drugoplasirani je Branislav Brkić (26) iz Grocke, član MK "Arhangel", a trećeplasirani je Aleksandar Petrović iz Grocke, član MK "Sveti Ilija".

Pobednik: student Lazar Lekić iz Paraćina

Alekandar Petrović (levo) i pobednik Lazar Lekić (centar) | Foto: Gročanski glasnik

Lekić, koji se profesionalno bavi plivanjem, je bio najbrži od 33 takmičara, na stazi dugoj 33 metra.

Među takmičarima je bila i Aleksandra Santrač - Stojanović (37), medicinska sestra i majka troje dece, koja se rekreativno bavi plivanjem, kojoj je kao najhrabrijem učesniku specijalni poklon uručio predsednik Narodne Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Aleksandra Santrač- Stojanović

Aleksandra Santrač- Stojanović | Foto: Danica Ćuruvija

 

Nadmetanje na Dunavskom keju pratilo oko 4.000 ljudi. Pevačica Aleksandra Dabić je otpevala sa dečijim crkvenim horom dve izvorne narodne pesme, a nadmetanju je prisustvovalo opštinsko rukovodstvo i Dragoljub Simonović, direktor Železnica Srbije.

Liturgiju iz crkve Svete Trojice u Grockoj predvodilo je sveštenstvo ove opštine, a na čelu kolone bio je monah Stefan Šarić iz manastira Begaljica kod Grocke, inače duhovnik pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:
  • Plivanje za Časni krst Grocka / Foto: Vladan Živančević | Foto:

 

Šabački vaterpolista ponovo pobedio u Bogojavljenskoj trci

 Šabački vaterpolista Saša Jovanović pobednik je današnje Bogojavljenske trke na reci Savi u Šapcu, što je tom takmičaru rekordna četvrta pobeda u nizu.

Jovanović je pobedio u konkurenciji 110 plivača, što je takođe rekord trka u Šapcu i pred oko 5.000 gledalaca.

On je nakon trke rekao da se pre starta dvoumio da li da učestvuje ali da su ga sportski motivi ponovo naterali da skoči u vodu i postavi novi rekord.

Plivače je, pre starta, blagoslovio episkop šabački Lavrentije uz sveštenike šabačke crkve i predstavnike Krunskog saveta.

Pokrovitelj šabačke trke je princ Aleksandar Karadjordjević, koji zbog obaveza u inostranstvu ovaj put nije uručio pehar pobedniku.


Njemu su uručeni medalja, plaketa i krst.

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

 

Devojka najbrža u Trebinju

Osamnaestogodišnja Jovana Živanić doplivala je danas prva do bogojavljenskog krsta, kojeg je u osveštanu reku Trebišnjicu spustio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Živanićeva je od 40 učesnika bila jedina devojka koja je, pred nekoliko hiljada građana Trebinja okupljenih oko Trebišnjice, zahvaljujući volji i veri u Boga uspela da bude ovogodišnji nosilac Časnog krsta, nakon čega joj je uručen zlatnik.

Jovana Živanić

Jovana Živanić | Foto: TrebinjeLive

- Čast mi je bilo što sam učestvovala u ovom tradicinalnom takmičenju, a posebno, jer ovu pobedu posvećujem svom prijatelju, nedavno priminulom Nemanji Mirdinji koji je ranijih godina plivao za Časni krst - rekla je Živanićeva, koja je već 10 godina član Plivačkog kluba "Leotar".

Ona je istakla da treći put učestvuje u takmičenju, ali da je ove godine prvi put bila najbrža, te dodala da će se i ubuduće takmičiti zajedno sa svojim bratom koji odavno pliva za Časni krst.

Najmlađi učesnik bio je petnaestogodišnji Ratko Tomić koji je rekao da je uz Božiju pomoć isplivao i da će nastaviti sa učešćem.

Učesnici, starosne dobi od 15 do 57 godina, u trci za Časni krst su plivali oko 50 metara s jedne na drugu obalu reke, od Starog grada do platoa ispred hotela "Leotar".

Takmičenju za Bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, koju je služio vladika Grigorije uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je litija prošla ulicama grada do reke Trebišnjice.

Organizator plivanja za Časni krst je Crkvena opština Trebinje


Za Bogojavljenski krst danas je na Zemunskom keju plivalo 380 plivača, od kojih je najstariji imao 83 godina, a među kojima je bilo i žena i gostiju iz Rusije.

Devojka pobednik i u Višegradu

Olivera Dobriković iz Valjeva pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u plivanju za Časni krst koje je danas održano na reci Drini kod mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Ostalih 25 takmičara muškaraca prepustilo je devojci da prva dotakne krst i tako postane pobednik manifestacije, koja se po četvrti put održava na ovom mestu.

Dobrikovićeva je rekla da drugi put učestvuje u plivanju za Časni krst i da je najprijatnije iznenađena gestom ostalih učesnika.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je ovo veliki i značajan događaj za grad o čemu svedoči i nekoliko hiljada ljudi koji su posmatrali takmičenje.

Organizatori takmičenja bili su crkvena i opštine Višegrad.

U Pirotu pobednik profesor fizičkog Željko Mitić
U Pirotu se u plivanju za Časni Bogojavljenski krst danas na Gradskom kupalištu nadmetalo sedamdesetak odvažnih mladića i jedna žena, a prvi je do krsta doplivao profesor fizičke kulture Zzeljko Mitić (26).
- Velika mi je čast što sam krstonosac ove godine. Ovo mi je treći ili četvrti put da plivam za Časni krst i preporučio bih svima da to čine. Ovu pobedu posvećujem svom pokojnom ocu - kazao je Mitić.
Ove godine je u nadmetanju za Časni krst učestvovala i jedna žena Sanja Antić koja je kazala da joj je ovo drugi put da pliva na Bogojavljanje.
- Prošle godine sam prvi put plivala kako bih podržala svoje sinove koji su takođe plivali, a ove godine sam plivala više zbog sebe, da potvrdim svoje mogućnosti - kazala je Tanjugu Antićeva.

Oni su pre plivanja primili blagoslov patrijarha Irineja, koji je okupljenim građanima čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Bog se javi".

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

Patrijarh srpski Irinej čestitao pobedniku  / Foto: FoNet

 

- Bog hoće naše jedinstvo, ali ne bilo kakvo, već jedinstvo u dobru - rekao je partijarh, dodajući da i učešće predstavnika države i vojske u proslavi Bogojavljenja pokazuje da se vraćamo tradiciji.

U Kragujevcu opet prvi Borko Marić

Viši medicinski terapeut Borko Marić (29) iz Kragujevca pobednik je današnjeg 11. nadmetanja u plivanju za Časni Bogojavljenski krst na kragujevačkom jezeru Ssumarice.
Mariću je ovo treća pobeda u Kragujevcu, a četvrta od kada učestvuje u za krst, jer je titulu pobednika jednom osvojio i Ćupriji.
On je rekao da će na Bogojavljenskoj manifestaciji učestvovati sve dok ga zdravlje i snaga služe.
I ove godine njemu je uručen Zlatni krst, rad poznate kragujevačke zlatare "Đani".
U nadmetanju za Časni krst učestvovala su 33 plivača iz Kragujevca i drugih mesta centralne Srbije, a među njima ove godine nije bilo žena. Prvi put su ove godine učestvovala 22 plivača.
Neposredno pre početka nadmetanja vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban, a potom predvodio litiju od mesta molitve na jezeru do mesta gde će početi plivanje i blagosiljao sve učesnike u plivanju, kao i organizatore takmičenja Svebor - družinu "Šumadija".
Takmičenju su prisustvovali predstavnici gradske uprave, ugledni kragujevački privrednici i brojni gradjani.


Prethodno je u hranu Svetog oca Nikolaja u Zemunu patrijarh srpski Irinej služio liturgiju povodom Bogojavljenja i osveštao u porti crkve Bogojavljensku vodu za koju je rekao da se nikada ne kvari.

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

Plivanje za Časni krst u Zemunu / Foto: FoNet

 


- Bogojavljenje je veliki praznik koji slave sve crkve Hristove - rekao je patrijarh i podsetio da se na dansašnji dan na reci Jordan pojavio onaj o kome su proroci govorili čudesne stvari.

U Nišu časni krst studentu Marku Božinoviću
Student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Marko Božinović prvi je danas doplivao do Časnog krsta u bazenu na Čairu, u takmičenju 19 plivača povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja.
Božinoviću je ovo prvo takmičenje za Časni krst, a novinarima je rekao da je predmet iz plivanja na fakultetu položio ocenom 10. Organizator takmičenja je gradska opština Medijana u saradni sa niškom eparhijom i blagoslovom niškog vladike Jovana (Purića), a takmičenje za Časni krst u Nišu obnovljeno je 2007, posle sedam decenija pauze.
Pobedniku je pripao lovorov venac, nagrađen je zlatnim krstom i lančićem, kao i novčanom nagradom od 30.000 dinara, dok su svi takmičari dobili zlatni krstić.
Takmičarima su čestitil niški valdika Jovan i predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić koji je podsetio da je ta opštine ovu godinu proglasila godinom deteta.
Najstariji učesnik takmičenja bio je Milorad Todorović (60) iz Niša koji je u plivanju za Časni krst učestvovao od prve godine obnavljanja te tradicije u Nišu.


Prema njegovim rečima, na današnji dan se otvorilo nebo i Bog je sišao na zermlju da bi nas načinio narodom Božjim.


Patrijarh je i Damiru Kovačeviću, predsedniku organizacionog odbora i Branislavu Prostranu, odborniku i bivšem predsedniku opštine Zemun, uručio orden Svetrog Save drugog reda.

U Jagodini Stefan Trajković prvi

Pobednik današnjeg plivanja za časni krst, koje se 12. put organizuje na Bagrdanskom jezeru kod Jagodine povodom Bogojavljenja, je Stefan Trajković (17) iz Jagodine.

Stefan, koji je prvi put učestvovao na tom takmičenju, trenira plivanje i član je Plivačkog kluba "Jagodina".

U takmičenju je učestvovao 31 plivač iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Svilajnca, Despotovca, Batočine, Lapova i Markovca, a oko 1.000 ljudi je prisustvovalo tradicionalnoj toj manifestaciji, potvrdio je organizator Čedomir Vučićević.

Najmlađi takmičar bio je Ivan Vasiljković (15) iz Jagodine a najstariji Borivoje Sudar (65), takodje iz Jagodine, koji učestvuje svake godine od kako je na tom jezeru počelo da se pliva za Bogojavljenje.


Patrijarh Irinej predvodio je i litiju, koja se nakon liturgije kretala zemunskim ulicama do Zemunskog keja gde je održano plivanje za Bogojavljenksi krst.

Časni krst u Novom Sadu osvojio Aleksandar Pavić
Pobednik takmičenja u plivanju za Časni bogojavljenski krst održanog danas u Sremskoj Kamenici je Aleksandar Pavić iz Kikinde koji je bio najbrži među više od 60 takmičara u toj manifestaciji, održanoj u Novom Sadu prvi put posle 78 godina.
Pavić je po završetku trke rekao novinarima da je ponosan što je prvi stigao do Časnopg krsta i da čestita svim takmičarima jer je, kako je kazao, velika čast biti učesnik ovakve manifestacije.
- Odavno sam želeo da nastupim na ovakvom takmičenju i evo, ostvarila mi se ta želja, a činenica da sam pobedio me čini izuzetno ponosnim. Naravno da ću i narednih godina učestvovati u plivanju za Časni bogojavljenski krst jer je i sam nastup na takvoj manifestaciji velika čast - rekao je Pavić koji ima 21 godinu i trenira vaterpolo.
 

U Vlasotincu prvi do Časnog krsta doplivao Dragan Kocić

U plivanju za Časni Bogojavljenski krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, pobedio je danas Vlasotinčanin Dragan Kocić.
On je od 83 takmičara iz nekoliko gradova juga centralne Srbije, prvi preplivao stazu dužine 33 metra, koja je simbolično predstavljala broj godina Isuša Hrista.
- Bilo je dobro. Ovo je četvrti put da osvajam Časni krst. Mislio sam da ove godine ne učestvujem, ali kada sam saznao da se veliki broj Leskovčana prijavio, rešio sam da plivam kako bi krst ostao u Vlasotincu - kazao je Kocić.
Temperatura vode u Vlasini bila je 5 stepeni, a temperatura vazduha 12 stepeni.
Plivanje za Časni krst u Vlasotincu, koje je održano osmi put, posmatralo je oko 10.000 gradjana.
Privatni preduzetnici Vlasotinca obezbedili su brojne nagrade za učesnike i pobednika plivanja za Časni krst.

Devojka pobedila u plivanju za Časni krst u Podgorici
Nikšićanka Ivana Bigović pobednik je plivanja za Časni krst na Bogojavljanje na ušću reke Ribnice u Moraču u Podgorici, što je prvi put da na tom takmičenu trijumfuje ženska osoba od kada je obnovljena ta tradicija u glavnom gradu Crne Gore.
U nadmetanju za Časni krst učestvovalo je oko 70 mladića, kao i dve devojke, koji su po kišovitom vremenu zaplivali u hladnoj vodi Morače, koju je prethodno osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.
Pobednici su pripali zlatnik sa likom Petra Drugog Petrovića Njegoša i 300 evra.
Mitropolit Amfilohije blagoslovio je učesnike tradicionalnog plivanja i čestitao Bigovićevoj na pobedi.
Bog je udostojio našu Ivanu da pobedi u nadmetanju za Časni krst. Neka joj to bude na svaku sreću, kazao je mitropolit Amfilohije i pozvao na ljubav, mir i bratsku slogu.
Bigović je rekla da joj je ovo prvi put da učestvuje u plivanju za Časni krst i da joj je posebno zadovoljstvo što je pobedila.
- Oduševljena sam pobedom. Ovo mi je prvi put da učestvujem, a to ću uraditi i naredne godine - istakla je ona.
Bigović je pozvala mlade da u što većem broju dođu i naredne godine i učestvuju u plivanju za Časni krst.

U Zubinom potoku Milentijević prvi

Slobodsan Milentijević iz Zvečana prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na jezeru Gazivode kod Zubinog potoka na severu Kosova i Metohije.
Milentijević je bio prvi u plivanju za Bogojavljenski krst i 2011. godine.
Nakon što je episkop Raško - prizrenski Teodosije osveštao vodu, za Časni krst je plivalo oko 60 mladića mahom sa severa Kosova i Metohije, među kojima i jedna devojka Jelena Milosavljević iz Beča.
Milosavljević je u izjavi Tanjugu rekla da je oduševljena, da je specijalno iz Austrije gde živi došla na Kosovo i Metohiju kako bi plivala za Bogojavljenski krst i da nije razočarana što medju 60-ak muškaraca nije bilo "džentlmena" koji bi je pustili da prva dopliva do krsta.
Milentijević joj je kasnije uručio medaljon presvete Bogorodice.
Pobedniku je uručen zlatni dukat i novčana nagrada, a ostali učesnici su dobili blagodarnice.
Na jezeru Gazivode više stotina građana pozdravili su one koji su ove godine plivali za Bogojavljanski krst.

Poslednji komentari
  • pancevac Vreme: 19.01.2014 19:53h

    U Pancevu pobedila Dragana Jankov pisite o svim damama koje su prve doplivale do Casnog Krsta

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP