Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE ODUSTAJE

Čanak: Šešelju suditi u Srbiji!

Autor: Tanjug | 06.05.2015 - 12:13:00h | Komentara: 2

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da se predsedniku radikala Vojislavu Šeselju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji "suditi za zla" koja je napravio u ovoj zemlji.

Nenad Čanak

Nenad Čanak | Foto: Goran Srdanov

On je istakao da "Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovnitva, za to moraju odgovarati".


Čanak je u stranačkom saopštenju naveo i da se to mora uraditi" bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu".


On je podsetio i da je "progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre 23 godine, u prisustvu Vojislava Šešelja".

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: Marko Metlaš

 
"Tog 6. maja 1992. u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije - da se u Vojvodini sprema i sprovodi dravna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva", rekao je Čanka.


Prema njegovim rečima, nakon Hrtkovaca, "iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu" a LSV to ne moe i nikada neće zaboraviti.


Čanak je istakao i da su "to bili dani kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove" i da je "nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao".


"Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve to je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji", naveo je lider LSV.


Čanak je naveo i da "zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela".


Prema njegovimr rečima, suditi Šešelju pred sudom u Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka žrtvama i njihovim porodicama, a "ujedno bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošloću i pomirenju u regionu".


U Hrtkovcima, vojvođanskom selu u kome su živeli Hrvati, Srbi i Mađari, 6. maja 1992. održan je miting Srpske radikalne stranke na kome je pročitan spisak sa imenima meštana hrvatske nacionalnosti od kojih je traženo da se isele.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 06.05.2015 12:38h

    Који је то замлата ,мајко моја,да не кажем нето горе а требало би!Ојадио Србију својом политиком када се приклонио Милошевићу!Обојици Србија никада није била у срцу јер им није у крштеници.Пре сат времена на Бањици у Београду вуку ме за рукав радикали да нешто потпишем?Где,бре,нађосте мене јер да се ја питам Шешељ би робијао у Србији!

  • Sydneysider Vreme: 06.05.2015 13:07h

    Da li je Canak upoznat sa time da se za jednu stvar ne mogu suditi dva suda u odvojenim procesima? Vojislav je optuzen za dogadjaje u Hrtkovcima od strane tribunala u Hagu. Sta sad hoce ovaj?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP