Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUBOTIĆ DAJE POLA MILIONA EVRA DA SE BRANI SA SLOBODE

Cane u septembru stiže u Beograd?!

Autor: E. A. | 12.07.2013 - 22:51:00h | Komentara: 1

Specijalni sud u Beogradu doneo je odluku da Stanku Subotiću Canetu, koji se nalazi na Interpolovoj poternici, omogući odbranu sa slobode ukoliko uplati jemstvo od 538.000 evra. Tom odlukom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Canetovih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

Založiće nekretninu vrednu 538.000 evra: Stanko Subotić

Založiće nekretninu vrednu 538.000 evra: Stanko Subotić

- U pitanju je nekretnina vredna 538.000 evra - rekao je Subotićev branilac Radoslav Tadić, koji je potom najavio da će se posle ovakve odluke suda njegov klijent pojaviti na suđenju čiji je nastavak zakazan za 17. septembar.


Tužilaštvo ima pravo žalbe, dok konačna odluka zavisi od Apelacionog suda.
Ukoliko postane pravosnažna, Specijalni sud će naložiti povlačenje poternice, ukinuće naredbu za hapšenje i rešenje o određivanju pritvora za Subotića, pa će posle sedam godina ponovo moći da u Srbiju uđe kao “slobodan čovek”.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina. On se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja, za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011, Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine. Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Inače, Subotić je na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006, kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj, koja ne priznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je bio optužen po ranijem srpskom zakonu, tako da tamošnje vlasti nisu želele da ga uhapse i izruče.

Subotić nudio i pet miliona


Specijalni sud je ranije više puta odbijao Subotićeve ponude da se uz jemstvo brani sa slobode. U decembru 2011, sud je odbio pet miliona evra, najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.
 

Poslednji komentari
  • Анастасије Вукобрадовић Долц Vreme: 13.07.2013 00:28h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP