Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRNI, OKRENI... GRAĐANI NA GUBITKU

Carina niža, a cene iste!

Autor: A. M. | 05.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ukidanje carina na robu široke potrošnje, poput bele tehnike, sredstava za ličnu negu, slatkiša, gaziranu i negaziranu vodu i obuću, koje je stupilo na snagu prvog dana 2013. neće doneti i smanjenje cena tih proizvoda, već će samo, kako ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, dodatno uliti novac u džep trgovaca.

Razliku će trgovci naplatiti

Razliku će trgovci naplatiti | Foto: Mladen Šurjanac

- Ovaj potez predstavlja bacanje prašine u oči domaćeg kupca. Njemu neće biti ništa bolje iako su carine ukinute ili snižene. Cene će ostati iste, a razliku će trgovci masno naplatiti. Iako je ova mera urađena u skladu sa prelaznim trgovinskim sporazumom Srbije sa EU, ona nije rešenje problema.

Smanjena carina na meso

Pored ukidanja carinske stope za određene proizvode, od 1. januara smanjena je carina i za meso. Tako je prema podacima Ministarstva trgovine na uvoz junećeg mesa smanjena carina sa 18 odsto na 15 odsto, jagnjećeg sa 18 na 16,5, na svinjsko meso sa 18 na 15 odsto i na pileće meso sa 15 na 12 odsto.

Srbija mora da promeni Zakon o trgovini, jer je tržište zatvoreno iako se tvrdi da smo zemlja otvorene tržišne ekonomije. Da to nije tako, najbolje svedoči činjenica da veliki trgovinski lanci koji dolaze u Srbiju i posluju ovde prilagođavaju se našem tržištu i sa ponudom i sa cenom, pa tako ti isti trgovci u inostranstvu naplaćuju od dva do tri puta nižu cenu za isti proizvod koji plasiraju kod nas - navodi Papović dodajući da niko ne želi da se odrekne profita ako ima mogućnost da lovi u mutnom.

A da su oni koji su sa nestrpljenjem očekivali 1. januar kako bi jeftinije kupili belu tehniku ili neki drugi kućni aparat imali prevelika očekivanja, potvrđuje i stav uvoznika, koji smatraju da će cene ostati iste i to prevashodno zbog kursa dinara.

Goran Papović

Goran Papović


- Na cenu inostranih proizvoda najviše utiče pad vrednosti dinara jer je inflacija 13 odsto, pa je carina zanemarljiv faktor - navode domaći uvoznici kućne hemije.

Bez carine, od prvog dana januara uvoze se šporeti, mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša, mali kućni aparati, frižideri, zamrzivači, kečap, neke vrste jogurta, čokolade, pivo, konjak, votka, automobilske gume, radio-uređaji za automobile i putnički automobili.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP