Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTVORITE ČETVORO OČIJU KADA KUPUJETE ČETVOROTOČKAŠE

Carinska mafija prodaje kradene automobile!

Autor: Milan Dudvarski | 07.07.2015 - 19:30:00h | Komentara: 2

Dragan Jovanović samo je jedan od mnogih srpskih državljana koji je ostao bez svog vozila na hrvatskom graničnom prelazu, jer je za njegovim legalno kupljenim “audijem A4“ bila raspisana Interpolova potraga, a da mu to domaća carina i policija nisu saopštili.

Naivni kupci  ne proveravaju da li  kola imaju čiste papire

Naivni kupci ne proveravaju da li kola imaju čiste papire | Foto: Emil Čonkić

Prema rečima Vladimira Ristića, koji radi za austrijsku agenciju koja sarađuje sa Interpolom i osiguravajućim kućama u čije ime preuzima zaplenjene automobile u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH... ključan problem zašto vlasnici ostaju bez vozila je loš rad carine, policije i nepoštovanje zakona.


- Jovanović je legalno u Srbiji kupio polovni “audi”. Sačinjen je kupoprodajni ugovor. Urađena ovlašćenja. I kada je došao na granicu sa Hrvatskom, oni mu oduzmu automobil, jer postoji Interpolova potraga za tim vozilom! - kaže Ristić.
Naš sagovornik ističe da mu je trebalo više vremena da shvati kako je moguće da neko registruje automobil, a da mu niko od nadležnih ne kaže da za tim vozilom postoji Interpolova potraga, tačnije da je vozilo kradeno.

Okanović

Okanović | Foto: Mladen Šurjanac

 

Na kupcu je da li će da se kocka


Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da su kupci automobila u Srbiji gotovo nezaštićeni.
- Ako želite da kupite polovnjaka, jedino kako možete da budete sigurni da nije kraden i da je sve u redu sa vozilom jeste da odete u policiju i da vam tamo isproveravaju automobil. Nažalost, to prodavci uglavnom neće da urade, jer ni oni često nisu sigurni u poreklo iako su ga godinama uredno registrovali. A ako se u policiji utvrdi da je vozilo kradeno, ono se oduzima. I tako ostaje na kupcu da li će da rizikuje ili ne - kaže Okanović.

- Kroz moj dugogodišnji rad sam shvatio šta se zapravo događa. Prvi način je da pojedinci iz carine zaplenjene automobile daju svojim drugarima koji ih po bagatelnim cenama prodaju kupcima kojima namerno zaborave da kažu da za tim vozilima postoji Interpolova potraga. Ne kažu im i da ne treba da napuštaju zemlju, jer će im automobil oduzeti na granici. Pretpostavljam da posle dele novac od prodaje. Drugi način je ozakonjen budući da kradene automobile za kojima postoji potraga i vlasnik u inostranstvu prodaje sud - naveo je Ristić.

On navodi primer objašnjavajući da je od svog poslodavca dobio saglasnost da preuzme “micubiši“ koji je policija pronašla u Srbiji i obavestila Interpol o tome.
- Tom čoveku kod koga je nađen automobil je suđeno pred Prekršajnim sudom u Trsteniku i on je osuđen i kažnjen. Ja sam se uredno javio sa svom dokumentacijom i tražio da preuzmem automobil.
Međutim, sud kaže doslovce ovako: “vozilo će se po pravosnažnosti presude prodati, a dobijen novac uplatiti u budžet Srbije“. Vidite, sud vozilo za kojim traga Interpol i za koje se ja javljam da bi bilo vraćeno vlasniku daje na prodaju. I onda se pojavi neki Pera Perić i kupi to vozilo i onda mu carinici na graničnom prelazu uzmu vozilo. Shvatate koja je to nebuloza - objašnjava Ristić.

Razotkrio šemu  carinske bande: Vladimir Ristić

Razotkrio šemu carinske bande: Vladimir Ristić | Foto: Vladimir Živojinović


Takođe, sagovornik “Alo!” ističe da postoje i drugi slučajevi gde se zbog “ping-ponga“ između carine i policije vozila ne vraćaju vlasnicima i po desetak godina.
- Trebalo je da pruzmem motocikl “suzuki“ koji je policija po propisu odvezla na carinarnicu Kraljevo. Policija je uredno napisala da je predala motocikl u kompletnom stanju. Sud u Kruševcu donosi rešenje da se meni kao posredniku preda motor. Ja odlazim na carinarnicu i vidim da je motor raščerupan, nedostaju delovi. Pišem dopis Unutrašnjoj kontroli MUP-a, oni provere i kažu da je sve predato u kompletnom stanju i da vidim sa carinom. Pišem carini, oni mi kažu da ne znaju ništa i da su tako dobili motor, pa da vidim sa MUP-om, koji mi je već odgovorio. I tako je taj motor na carinarnici iako imam presudu suda stoji od 2009. - kaže naš sagovornik.

Vladimir Ristić je naveo i da je tako došao da preuzme “audi“ koji je zatekao bez felni. Pa kada je napravio frku u carinarnici, doneli su mu nekoliko felni od ko zna kojih automobila.

Panters ostao bez “golfa”


Miodragu Jovanoviću iz Beograda, dugogodišnjem članu grupe “Blek panters”, hrvatski graničari na prelazu Bregana ka Sloveniji oduzeli su “folksvagen golf 4” jer je “predmet moguće upotrebe za napad, beg, skrivanje ili uništavanje tragova”. Jovanović je priveden u stanicu hrvatske policije Samobor, a carinici su mu zaplenili automobil i, kako kaže, rastavili ga u paramparčad ne bi li utvrdili način na koji je broj šasije prekucan. Prethodno su mu saopštili da je njegov „folksvagen golf 4” ukraden i da se nalazi pod potragom Interpola. Svog četvorotočkaša, kako dodaje, kupio je od porodične prijateljice Irene Karakašević u novembru 2009, uredno plativši porez na prenos vlasništva i dažbine preregistracije. Njegovi prijatelji, što je i sam znao, automobil su prethodno kupili u Beogradu, na javnoj licitaciji oduzete robe Uprave carina, od odseka za prodaju Bežanijska kosa.

Poslednji komentari
  • nema sta Vreme: 07.07.2015 20:57h

    niste u Srbiji iskvarili, cega god se dotaknete unistite i upropastite.U Srbiji ne ostoji ispravan automobil.

  • mima Vreme: 08.07.2015 00:35h

    nije to carina ,to je drzava srbija i vucic(i ostali) na njenom celu !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP