Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Čeda izvisio za 150 miliona dinara?!

Autor: A. M. | 12.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Sudeći prema podacima Fonda za razvoj, prema kojima je firma “Agroposlovi”, koja se nalazi u vlasništvu Čedomira Jovanovića, tražila 200 miliona dinara kredita, i prvom čoveku liberala Srbije kriza je zakucala na vrata.

Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović | Foto: V. Mitić

Da zlo bude veće, kreditom Fonda za razvoj, gde kamatne stope iznose od 2,5 do 4 odsto u zavisnosti od namene pozajmice, “Agroposlovi” su između ostalog planirali da servisiraju stare dugove prema privrednim bankama, gde su pre toga uzimali kredite sa kamatama koje su višestruko veće od onih koje obračunava Fond za razvoj.


Naime, na vrhu liste kompanija koje su tražile pozajmice od Fonda za razvoj, a kojima je ova institucija ovih dana planirala da odobri ta sredstva, našla se i firma “Agroposlovi”, koja se bavi proizvodnjom mlinskih proizvoda, a koja je od Fonda zatražila kredit od 200 miliona dinara. Interesantno je da se ova kompanija našla među predlozima za nove kredite koje je Fond za razvoj dostavio Ministarstvu privrede, i to uz predlog da im se isplati čak 150 miliona dinara. Prema nameni, Fond je predložio da se traženi krediti odobre za obrtna sredstva, refinansiranje starih kredita, a u manjem delu i za nabavku opreme i izgradnju poslovnog prostora.

Iako je prema podacima Agencije za privredne registre kao direktor kompanije „Agroposlovi“ navedena Jovanovićeva supruga Jelena Jovanović, vlasnik 99 odsto upisanog kapitala ima firma SHSF, koja je u vlasništvu Čedomira Jovanovića.

Podaci o finansijskoj gimnastici bračnog para Jovanović izašli su na videlo nakon što je Fond za razvoj dostavio Ministarstvu privrede spisak od 52 firme i zatražio da im se odobre krediti u ukupnom iznosu od gotovo milijardu dinara. Taj zahtev usledio je svega nekoliko dana nakon što je na sajtu ministarstava objavljen listing svih kredita koji su dodeljeni iz Fonda za razvoj, uz konstataciju da je 40 odsto plasmana nenaplativo, a da je još 20 odsto korisnika otplatilo tek neznatan deo davno prispelog duga.
 

LDP nedostupan


U pokušaju da dobijemo komentar na situaciju sa Fondom za razvoj i konkretno sa kreditnim zahtevom “Agroposlova”, pozvali smo i predstavnike Liberalno-demokratske partije, čiji je lider Čedomir Jovanović, vlasnik kompanije. Međutim, njihovi telefoni su juče bili nedostupni.

Fond nastavlja sa radom, ali pod lupom


Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče da će Fond za razvoj Srbije nastaviti da radi, ali da će kontrola davanja kredita morati da bude mnogo intenzivnija.
- Fond za razvoj u svakom slučaju mora da doživi određenu vrstu reformisanja u smislu da se vidi kako su se dodeljivali krediti - kazala je ministarka i dodala da se više ne sme dozvoliti da u okviru jedne tačke budu krediti za 10 ili 15 komapnija. Inače, Vlada Srbije je u četvrtak privremeno obustavila odobravanje kredita iz Fonda za razvoj dok se ne sagleda stanje portfolija kojim Fond upravlja.

Poslednji komentari
  • olivera Vreme: 12.10.2013 07:56h

    steta sto nije dobio pare,mozda mu je preteklo nesto od silnih letovanja i planinarenja.....

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 12.10.2013 13:47h

    Поздрављамо Чедицу и његово друштво.

  • dejan Vreme: 13.10.2013 00:07h

    Fond za razvoj Chede..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP