Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE BAŠ DOBRE VESTI

Čeka nas talas poskupljenja

Autor: RTS | 04.12.2014 - 16:02:00h | Komentara: 4

Krajem ove i početkom naredne godine može se očekivati poskupljenje kućne hemije, kozmetike, kafe, voća i povrća.

Evro

Ilustracija

Od januara do oktobra 2014. maloprodajne cene u proseku su povećane 2,2 posto. Najčešće su se menjale cene poljoprivrednih proizvoda.
Tokom ove godine često smo gledali u nebo, jer cene hrane najviše zavise od vremenskih prilika i međunarodnih odnosa. Od decembra 2013. do oktobra 2014. godine najviše su poskupele pomorandže za više od 80 posto, sladak kupus gotovo 70 posto, limun više od 50 procenata, obavezno auto-osiguranje i telefonska pretplata gotovo 30 procenata, navodi RTS,
U istom periodu najviše su pojeftinili krastavac za oko 60 odsto, paradajz više od 20, crni luk oko 15, šećer više od 20 procenata, a ulje i deterdžent u proseku su jeftiniji deset odsto.
- Najveća inflacija u prošloj godini bila je u prvoj polovini godine. Ona je iznosila 12 posto i onda počela da pada do kraja godine. U 2014. godini u januaru mesecu inflacija je bila 3,1 posto, a može se kazati kao kuriozitet da je u četiri meseca bila deflacija. Cene su bile manje nego u prethodnom mesecu - navodi Andra Miloić, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.
Ekonomisti smatraju da je niska ovogodišnja inflacija posledica slabe domaće tražnje, relativno stabilnog kursa, stabilnih cena i vrlo dobre poljoprivredne sezone.
- Ono što možemo očekivati u 2015. godini je da će s proleća doći do rasta cena i to po osnovu povećanja regulisanih cena, na primer struje, što je dosta verovatno. Sa druge strane imaćemo i efekat rasta cena po osnovu depresijacije kursa - kaže ekonomista Goran Nikolić.
Napominje i da će najzad nova poljoprivredna sezona verovatno doneti neki blag rast cena hrane koje znatno utiču na ukupnu inflaciju.
Kako RTS saznaje, uskoro će ipak doći do laganog rasta cena nekih proizvoda.
- Pojedini dobavljači najavljuju korekcije cena pojedinih proizvoda. To su kategorije kućne hemije, kozmetike, kafe, voća i povrća. Mi ćemo u pregovorima sa dobavljačima insistirati na tome da cene ostanu stabilne i da budu na najnižem nivou. Gledaćemo da sve ono što može da pojeftini i da pojeftini - navodi Miloš Garić iz trgovačkog lanca "DIS".
Tokom 2014. godine, koja polako izmiče, na akcijskim sniženjima najčešće su bili meso, mesne prerađevine, konditorski proizvodi i kućna hemija. Upravo ti artikli imaju veliki uticaj na kućni budžet, pa se očekuje da trgovci nastave sa akcijama i naredne godine.
Poslednji komentari
  • Ena Vreme: 05.12.2014 19:31h

    Tužno je što želeći da kritikujete prvu damu vređate vredne žene koje rade na njivi i prodaju te proizvode na pijacama!

  • Andjelka Karic Vreme: 05.12.2014 20:15h

    Jovanka Broz

  • slavica Vreme: 05.12.2014 20:52h

    OD SVIH NJIH JEDINO JOVANKA BROZ ZASLUŽUJE DA SE NAZOVE PRVOM DAMOM,SVE POSLE NJE JE SMEŠNO.

  • Vera Vreme: 06.12.2014 13:00h

    Jovanka Broz

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP