Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTO PATRIJARH JOŠ NIJE KANONIZOVAN U SVECA

Čeka se čudo na Pavlovom grobu!

Autor: J. Nikolić | 17.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Nedavno je Sabor SPC proglasio za svece Sevastijana Džeksonskog i Mardarija Libertivilskog, koji su u Americi predstavljali Srpsku pravoslavnu crkvu. Počivši patrijarh Pavle često je nazivan i „živim svecem“, a četiri godine nakon smrti i dalje nije kanonizovan.

Pavlov grob mesto  je hodočašća  brojnih vernika

Pavlov grob mesto je hodočašća brojnih vernika | Foto: Zoran Raš

Mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom i netruležne mošti su uslovi koji prema kanonu SPC treba da se ispune kako bi se neko proglasio svetiteljem. Zdravko Peno, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, naglašava da vreme nije ključno za kanonizaciju, već treba sačekati da Bog projavi sveca.


- Postoje svetitelji koji su kanonizovani odmah posle smrti, ali i oni koji su za svece proglašeni vekovima kasnije. Primera radi, trojicu svetitelja Serafima, Avakuma i Mardarija, Bog je projavio u Mednoj posle tri veka, 2006. godine. Arhijerejski sabor ne može doneti odluku o nečijoj svetosti dok Bog ne projavi nekog za sveca. Bog projavljlje svetitelje na razne načine, prema njihovim darovima, uvek kao smirene članove Crkve.
Ponekad se događaju čuda na grobu svetitelja, poput isceljenja, pojavljuje se svetlost i dr. Nije neophodno da mošti budu sačuvane, ali ako jesu, to je znak da je neko veliki pred Bogom, poput Svetog Vasilija Ostroškog - kaže za „Alo!“ profesor Peno. On ističe da, ako Sabor nekoga ne proglasi za sveca, ne znači da on to nije, i u tome ne treba žuriti, jer je vreme irelevantno kada je kanonizacija u pitanju.
- U novije vreme, SPC poseže za metodologijom rimokatolika, koji kanonizuju svetitelje posle odluka komisija. No inicijativa uvek i treba da bude na Božijoj strani - objašnjava Zdravko Peno i dodaje da to što Sabor još uvek nije proglasio pokojnog patrijarha Pavla za svetitelja, ne znači da je on umanjen pred Bogom.

- Na kraju, svi koji su verni članovi Crkve, koji se odazivaju na liturgijske reči „Svetinje svetima“, očekuju da ih Bog prepozna kao svetitelje pri Dugom Hristovom dolasku - završava Peno.

Još za života  nazivan svecem

Još za života nazivan svecem | Foto: Oliver Bunić

Hodao je po zemlji kao svetac


- Zaslužio je da postane svetac, mada on to i jeste, to je i bio dok je na zemlji hodao. Ceo život proveo je u tihovanju i bio posvećen Bogu. Najviše ga je odlikovala smirenost i ljubaznost. Ne postoje reči kojima bih iskazala njegova dobra dela i vrline. Voleo je sebe da muči, pešačenjem od po 2km do manastira, nije voleo da se vozi. Nije želeo nikom da se nameće niti da smeta - kaže za “Alo!“ monahinja Sara iz manastira Begaljice, koji je patrijarh često posećivao.

Poslednji komentari
  • Jasna Simonovic Vreme: 17.06.2015 07:26h

    Pre par dana u zapadnim novo-nastalim državama bivše Jugoslavije prikazivan je video sa neobičnom svetlošću nad Košutnjakom....

  • Раде Vreme: 17.06.2015 08:39h

    Мошти не морају бити нетрулежне, има много светих међу светогорцима који су оставили трулежне мошти (само лобања и кости које дивно благоухају). Тако да, овај професор очигледно није упућен у основне појмове. Такође, он треба да зна да јеретик не може никада бити светац нити прослављен од Бога јер је јеретик (проповедник лажног верског учења). А овај патријарх је годинама био на челу свејеретичке верске организације (СПЦ) која се одавно одрекла православног светоотачког учења, односно погазила све могуће догме кроз прихватање јеретичке "теорије грана" . Зато нема благослова над Србијом и зато смо још увек под окупацијом, по Божијем допуштењу.

  • вера Vreme: 17.06.2015 09:22h

    Не треба заобилазити улогу Бога, у проглашавању за свеце. Не треба се угледати на католике и наврат нанос проглашавати што више људи за светитеље. О томе се мора пажљиво све преиспитати.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP