Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRIMINAL

Celu državu trese skandal: Ukrajinska mafija Srbima sređuje mađarsko državljanstvo

Autor: Tanjug | 17.09.2014 - 11:40:00h | Komentara: 2

Odobravanje dodele mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku odvija se pod najstrožijom kontrolom državne uprave, a po potrebi i pod kontrolom policije i državne bezbednosti proučio je u utorak zamenik mađarskog premijera, zadužen za nacionalnu politiku Žolt Šemjen u izjavi za agenciju MTI.

Budimpešta

Skandal u Budimpešti zbog deljenja mađarskog državljanstva

Kako prenosi portal Vojvodina danas, reagujući na konferenciju za novinare opozicionih partija, Mađarske socijalističke partije (MSZP) i Demokratske koalicije (DK), zamenik mađjrskog premijera je istakao su svi slučajevi zloupotrebe dodele dvojnog mađarskog državljanstva poznati javnosti, a oni koji imaju informacija o daljim zloupotrebama, dužni su da podnesu prijave.

Opoziciona Mađarska socijalistička partija je u utorak pozvala premijera Viktora Orbana da svog zamenika, Žolta Šemjena odmah razreši dužnosti zbog zloupotreba u sticanju mađarskog državljanstva.

Na konferenciji za novinare potpredsednica Demokratske koalicije Agneš Vadai istakla je da odbori za odbranu i nacionalnu bezbednost mađarskog parlamenta trebalo bi da se bave sa pitanjem kontrole sticanja mađarskog dvojnog državljanstva.

Ranije se u utorak na mađarskom portalu Index.hu pojavio članak u kojem se tvrdi da ukrajinska mafija deli mađarsko državljanstvo na desetine hiljada, nakon što se na dvojno mađarsko državljanstvo nadgradila neverovatna mafija koja je uz falsifikovane papire omogućila Ukrajincima, Rusima i Srbima da dobiju mađarsko državljanstvo.

Više ukrajinskih bandi i advokatskih kancelarija se bave sa ovim ogromnim biznisom kaže se u članku Indeksa.

Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske izrazio je zaprepašćenje povodom pisanja Indeksa, kao i zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Tamaš Vecel (Wetzel Tamás) koji je putem agencije MTI najavio da će državni sekretarijat inicirati pravne korake protiv ovog medija uz očekivanje da će Indeks podneti dokaze za svoje tvrdnje.

Tamaš Vecel je ponovio da se tokom procene pravnih osnova za odobravanje mađarskog državljanstva nadležni službenici više puta kontrolišu znanje mađjarskog jezika i da odbijaju one koji ne ispunjavaju uslove.

Kod organa mađarske opšte uprave stiglo je više nagoveštaja da su stavljanje pod znak pitanja institucije sticanja mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku inicirale strane obaveštajne službe i političke stranke da bi zastrašili ljude sa pravom na dvojno državljanstvo i stekli političke poene rekao je Tamaš Vecel.
Poslednji komentari
  • Deda Vreme: 17.09.2014 12:32h

    Posle toliko godina države koje su vršile asimilaciju mađarskih građana i građana koji su rođeni na područjima Mađarske neko traži sada da znaju mađarski jezik. Umesto da daju državljanstvo onima koji su rođeni i njihovi predci na tim područjima.

  • Vojvodjanka Vreme: 17.09.2014 17:04h

    Znam neke srbe koji su dobili madjarsko drzavljanstvo,bez ikakvog osnova i znanja ni dve reci madjarske! Nasa drzava mora imati saznanja o ovome i povesti racuna! Madjarska se zahvaljujuci tome poziva na broj madjara koji zive u Vojvodini,a taj broj je fiktivan! Ispitati razloge uzimanja madjarskog drzavljanstva i tim srbima uzeti nase drzavljanstvo,pa ce i ta mutljavina prestati!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP