Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJTUŽNIJE U VRANJU

Čemerni su praznici uz sveće

Autor: Veselin Pešić | 03.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

U naselju Čerenac u Vranju 50 porodica u dve četvorospratnice novogodišnje i božićne noći 12 godina provodi bez struje, vode i kanalizacije.

„Nikola godinama  uči uz sveće“,  kaže očajna mama Stanka

„Nikola godinama uči uz sveće“, kaže očajna mama Stanka | Foto: V. Pešić

Agonija stanara u radničkoj naseobini na periferiji Vranja traje od 2. maja 2012. godine, kada su radnici „Jumka“ na juriš upali i zaposeli 50 još nezavršenih stanova. Čelnici gradskih vlasti i „Jumka“ voljni su da pomognu, ali sporni stanovi mogu da dobiju struju, vodu i kanalizaciju tek posle tehničkog prijema zgrada.

Dobijanju upotrebne dozvole za stanovanje mora da prethodi izlazak stanara i kompletna obnova godinama korišćenih stambenih kvadrata. Problem je za sada nerešiv, jer se ljudi boje da će posle izlaska ostati bez stanova.

U naselju Čerenac 12 godina žive bez struje i vode

U naselju Čerenac 12 godina žive bez struje i vode | Foto: V. Pešić

- U vlažnom stanu u prizemlju, sa sinom Nikolom, živim sa pacovima, miševima, gušterima, zmijama i bubašvabama. Životom nedostojnim čoveka godinama živimo u mraku, bez vode i kanalizacije. Nikola godinama uz sveće uči i piše domaće zadatke. Žalili smo se na mnoge važne adrese. Političari i funkcioneri godinama samo lažno obećavaju da će da nam pomognu. Životinje bolje žive od nas - nevoljno priča samohrana majka Stanka Spasov, koja je u „Jumku“ zaradila penziju.


Divlje useljeni radnici „Jumka“ ne samo što nisu hteli dobrovoljno da se isele zbog obnove zapuštenioh stanova, već su pretili da će stanove braniti barikadama, motkama, sekirama, lancima, motornim testerama. Gradonačelnik Zoran Antić ističe da su vlastodršcima vezane ruke, jer o stanovima odlučuju „Jumko“ i država kao većinski vlasnik.

- Nećemo dozvoliti da stanari budu građani drugog reda. Problem treba da reši država koja je većinski vlasnik „Jumkovog“ kapitala - kaže gradonačelnik Zoran Antić.
Poslednji komentari
  • viki Vreme: 03.01.2015 10:40h

    mnogi u Srbiji zive gore od zivotinja,na jug je zaboravljeno,i ne znam kako ce biti u buducnosti,gase se sela,zatvaraju skole ambulante,gasi se struja mnogim gradjanima za 1000 dinara,a niko nema posla,ocigledno da je da drzava zivi samo u Beogradu i okolini,jug ih ne interesuje

  • na vodi Vreme: 03.01.2015 14:23h

    bitan je beogdra na vodi, ostalo će ostati pustinja. od srbije će ostati samo beograd. svi u beograd, uurraaaa..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP