Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA LI SU POSKUPELE NAMIRNICE U GRČKOJ

Cene iste, more isto, slobodno se pakujte!

Autor: Jovana Nikolić | 23.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Nakon što je PDV u Grčkoj skočio sa 13 na 23 odsto, najavljeno je da će ubrzo poskupeti prevoz, hrana i piće, kako u prodavnicama, tako i u restoranima, klubovima i kafićima.

Opušteno  možete na  odmor: Potos na Tasosu, juče oko podne

Opušteno možete na odmor: Potos na Tasosu, juče oko podne | Foto: RAS

Srpski turisti, koji su svoje aranžmane uplatili za avgust i septembar, boje se da će ih boravak na izabranoj destinaciji sad mnogo više koštati. „Alo!“ je upravo zbog toga istraživao koliko su se stvari promenile na jednoj od omiljenih turističkih destinacija za Srbe i po onome što smo saznali, nema bojazni da će vam ekonomske neprilike u Grčkoj pokvariti godišnji odmor.


Naime, jednoj srpskoj turističkoj agenciji na Tasosu svakodnevno stižu pitanja naših turista o cenama osnovnih namirnica i opštem stanju tamo, a „Alo!“ vam prenosi informacije iz prve ruke.

Nestašica nema, kao  ni gužvi u radnjama

Nestašica nema, kao ni gužvi u radnjama | Foto: RAS

 
- Cene osnovnih potrepština na Sitoniji i Tasosu, prema rečima vlasnika supermarketa i ugostiteljskih objekata, neće se menjati jer novi PDV počinje da se obračunava nakon završetka fiskalne godine. Kada je nastala cela ova situacija u Grčkoj, bilo je otkazivanja i odustajanja, ali sada je sve OK na Tasosu. Naši turisti su čitajući vesti o nestašici benzina napravili red i opustošili benzinsku pumpu. Ali to je trajalo samo jedan dan. Od tada problema sa gorivom nema, redovno na Tasos stiže sredom. Banke i dalje ne rade, ali turisti mogu sve da plaćaju karticom, čak i gorivo. Cena trajekta je ista - ističu u toj agenciji.

Da je situacija i na Halkidikiju mirna, potvrđuje Aleksandar Seničić, direktor Jute, koji je četiri dana proveo na toj popularnoj destinaciji. On naglašava da povećanje PDV-a na smeštaj neće uticati na putnike koji su platili svoje aranžmane preko turističke agencije.

Turisti mogu da plaćaju  karticama i da podižu novac sa bankomata

Turisti mogu da plaćaju karticama i da podižu novac sa bankomata | Foto: RAS


- Najveći deo smeštajnih kapaciteta je unapred plaćen i postoje ugovori koji garantuju istu cenu, bez obzira na poskupljenja. Pritom, nikome tamo ne ide u korist da podiže cene jer zna da će na taj način izgubiti goste. Individualni turisti mogu imati problem jer idu samostalno, na sopstveni rizik.
Samo poskupljenje namirnica neće uticati na kvalitet boravka turista, nije to ogromno povećanje. Na primer, cena hleba će sa 1,70 skočiti na 1,90, najskuplja karta za trajekt sa 22 evra na 22,20. Inače, Grci su divno raspoloženi, po njihovim osmesima niko nikad ne bi rekao da vlada kriza, svi su smireni. Uredno možete plaćati karticama i kupovati gorivo - kaže za „Alo!“ Seničić.

Cene voća i povrća na Tasosu

Limun 2,20
Jabuke 2,33
Krompir 0,70
Dinja 0,90
Paradajz 0,79
Krastavac 0,40
Paprika od 1,20 do 1,60
*evra po kilogramu

Cene na Halkidikiju u evrima

Hleb od 1,20 do 2,50 (u zavisnosti od vrste i težine)
Giros od 1,90 do 2,30

Bezalkoholna pića 1,50
Pivo od 2 do 4
Kafe od 1,50 do 2,50 (u zavisnosti od vrste)
Cene na plažama

po piću od 2,50 do 5 (ne plaćate ležaljku)
Dve ležaljke i suncobran 8

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 23.07.2015 10:50h

    pogledajte cene ko u srbiji i slicne negde jeftinije od srbije a zaradjuju grci oko 800-1200 eu prosek...a mi radimo za 18-25 .000 din ...sramota

  • bakicaaa Vreme: 23.07.2015 11:28h

    ...lijepo kod prijatelja na plavi Jadran...ne bi se ja po toj Grčkoj natezala...sa opasnošću da ostaneš na cesti bez benzina ili zaglavljen u kakvom hotelu bez hrane jer osoblje štraja...užas...ne bi da mi plate...

  • biljana Vreme: 23.07.2015 15:51h

    sve kazu jefina grcka, jeftinija od crne gore smesno , skoro duplo jeftiiji Herceg novi hleb o,6 paradajiz o.5 paprika o,5 krompir o,4 kafa 1do 1,5 kako koja,okovi 1,5- 2e ,pivo1-2e APRTMANI OD 20 -50 E zavisno koliki pa nek kazu jeftina GRCKA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP