Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJSKA TUŽBA

Cene vrtića stigle do suda!

Autor: RTS | 10.07.2015 - 09:27:00h | Komentara: 0

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda neće postupiti po preporuci zaštitnika građana, pa roditeljima koji su godinama skuplje plaćali vrtić neće vratiti novac. Kažu da je cena bila u skladu s propisima. S druge strane, roditelji najavljuju tužbe.

a

Ilustracija

U protekle četiri godine, roditelji u Beogradu plaćali su boravak dece u vrtiću skoro četiri puta više nego što je trebalo. Tu tvrdnju Ilije Lukića, oca dvoje dece, potvrdili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zaštitnik građana, prenosi RTS.
- Kada sam se pripremao za sednicu sasveta roditelja otkrio sam da grad Kragujevac i Beograd nisu postupali u skladu sa zakonom, odnosno da su naplaćivali vrtić više nego što je trebalo. Tačnije više od dvadeset odsto od ekonomske cene koja je propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju - navodi Ilija Lukić.
Na uplatnicima za vrtiće je do kraja prošle godine pisalo da je učešće roditelja čak 72,8 odsto, pa su oni koji nisu imali beneficije umesto 2.600 plaćali 9.700 dinara. U gradskom sekretarijatu tvrde da je usluga naplaćivana u skladu sa propisima i odlukom tadašnjeg gradonačelnika.
- Mi imamo nekoliko sudskih postupaka koji se vode koji su u toku. Ako sud bude doneo odluku da grad plati naravno da će grad da plati, naravno da će grad poštovati svaku izvršnu odluku suda. Dok sud ne odluči niko nije kompetentan da govori o zakonitosti ili nezakonitosti postupaka grada dok se ta zakonitost ne utvrdi u sudskom postupku - ukazuje sekretar za dečju i socijalnu zaštitu Snežana Đurić.
Dakle, roditelji koji su plaćali vrtić više nego što je trebalo dug mogu da povrate jedino sudskim putem.
- Period koji se utužuje je od kraja 2010. do kraja 2014. Pitanje zastarelosti je malo složenije, jer ne zastareva isto prema gradu i prema vrtiću. Prema gradu zastareva u roku od tri godine od saznanja za štetu, a prema vrtiću u roku od 10 godina mišljenje je nas advokata a smatramo da je zanovano na zakonu - kaže advokat Milan Kostić.
Podsetimo, od 1. januara cena vrtića iznosi 5.540 dinara, što je 20 odsto od nove ekonomske cene od 27.700 dinara. Ovu preporuku ombudsmana na primedbe Ilije Lukića grad je prihvatio, podseća RTS.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP