Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLUBARA NAPUŠTA VELIKE CRLJENE I ZA SOBOM OSTAVLJA JAD I ČEMER

Ceo život mi je ostao pod vodom

Autor: G. Đorđević | 20.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Reka Kolubara lagano napušta selo Veliki Crljeni, nadomak Lazarevca, ostavljajući za sobom jad i čemer. Razbacane stvari, potamanjena stoka, mulj po kućama... Katastrofa! Tragedija! Kataklizma!

Terzići u kuću ulaze čamcem

Terzići u kuću ulaze čamcem

Pre samo četiri dana, to je bilo bogato selo u kojem su godinama živeli zadovoljni ljudi, a onda im je podivljala reka za samo dva sata potpuno promenila život. Umesto 15 hektara pšenice, ispred kuće familije Terzić sad se nalazi jezero duboko jedan metar.


- Nemam više ništa... Sve je otišlo s Kolubarom u vražju mater... Ceo život mi je ostao pod vodom - kukajući priča Velimir Terzić (53) iz Velikih Crljena, čije se imanje nalazi pored Ibarske magistrale, nadomak tamnavskih ugljenokopa. Kuća u kojoj je živelo devetoro Terzića još je pod vodom. Velimirov otac nije hteo da napusti dom, pa je za vreme poplave teško bolestan ležao na prvom spratu. Iznad njega, u potkrovlju, Terzići su smestili kokoške koje su u poslednji čas spasli. To im je, osim 50 svinja, jedina imovina koja im je ostala.

Velimir Terzić

Velimir Terzić

- Nekad sam bio gazda, a sad po selu molim za balu sena i kantu splačina da nahranim stoku... Niko me nije pitao da li mi nešto treba, kilo ‚leba da mi ponudi... Čamcem sam išao po ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu jer neće u apoteci da mi daju lekove za oca - kroz zube pljujući u zemlju priča nesrećni domaćin. Slično je i u domaćinstvu Petkovića. Velibor i njegov brat Radonja sa suprugama i četvoro male dece žive pod jednim krovom, sa njima stanuje i njihova majka Draginja. Umesto ruža, u dvorištu su ih dočekali mrtvi pacovi.
U kući sa zidova otpao malter, propao laminat, stvari ispreturane i natopljene vodom, a krevetac u kojem je pre potopa spavao najmlađi Petković odnela je Kolubara. Oba Petekovića su do poplave bili privatnici. Velibor je popravljao kamionske gume, a Radonja prevozio ugalj. Za dva sata ostali su i bez radionice i bez kamiona.

Mnogo uginule stoke i živine

Prema rečima Miroslava Milosavljevića, koordinatora za sanaciju terena od uginulih životinja, do sada je na teritoriji lazarevačke opštine pronađeno 1.791 telo uginulih domaćih životinja. Najviše živine - 1.333, zatim 199 ovaca, 125 jaradi i 53 svinje, 46 koza, 20 zečeva, pet pasa i po jedna krava i tele.

Poslednji komentari
  • VITEZ Vreme: 21.05.2014 11:43h

    Pa, tako to ide. Pitanje je dok si bio bogat, da li si ti nekome pomogao. "KOD GAZDE NA GLAS A KOD SIROMAHA NA ČAS" Stara dobra izreka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP