Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RUSKI AMBASADOR POJASNIO POSETU SVOG ŠEFA

Čepurin: Srbija bliska Lavrovu, ovo nije obična poseta!

Autor: Vesti | 15.06.2014 - 23:37:00h | Komentara: 0

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas da predstojeća poseta Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova nije obična poseta.

Aleksandar Čepurin

Aleksandar Čepurin | Foto: Oksana Krutenjuk

„Siguran sam da poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Viktoroviča Lavrova Beogradu nije obična poseta zato što je Sergej Lavrov jedan od aktera svetske politike i nije obična zato što je Srbija Sergeju Lavrovu bliska zemlja“, rekao je Čepurin u intervjuu agenciji Beta uoči posete ruskog ministra u ponedeljak i utorak.
On je rekao da će Lavrov s predstavnicima državnog vrha razgovarati o bilateralnim odnosima, globalnim pitanjima, pitanjima od značaja za Srbiju i Rusiju poput Kosova i Ukrajine, kao i o predstojećem predsedavanju Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
„Od toga se gradi kostur daljih razmatranja“, rekao je Čepurin.
Povodom spekulacija o obustavljanju projekta gasovoda Južni tok, on je rekao da još nije video zvaničnu odluku Bugarske o zaustavljanju projekta, ali i da je predsednik bugarskog parlamenta rekao da takva odluka još nije doneta.
„Tako je i u vezi sa Srbijom. Bila je široko plasirana izjava koja je procenjena kao zvaničan stav Srbije, ali je kasnije ona de fakto demantovana. Ne znam da li je onaj koji je izjavljivao imao punomoćje za takve stvari za tako prilično osetljivo pitanje“, rekao je ruski ambasador.
Čepurin je rekao da je iz Austrije stigla poruka da je ta zemlja spremna da brani svoje interese u projektu Južni tok. Takođe je izrazio uverenje da su same evropske zemlje „jako zainteresovane“ za taj projekat.
„Predsednik Gasproma je više puta rekao da će se do naredne godine gas isporučivati u Evropu preko Južnog toka, u decembru 2015″, rekao je Čepurin i izrazio uverenje da će se pitanje oko eksploatacije gasovoda rešavati u dijalogu Gasproma s evropskim strukturama.
Ruski ambasador je ocenio da ekonomski interesi u ovom slučaju treba da odigraju svoju ulogu u odnosima Istoka i Zapada i dodao da će izgradnja gasovoda pružiti oslonac zemljama koje preživljavaju teška vremena.
Na pitanje o eventualnom pridruživanju Srbije sankcijama EU prema Rusiji zbog Ukrajine, Čepurin je rekao mu „uopšte nije jasno o kakvim sankcijama se radi“.
„Ko postavlja zahteve pred Srbiju i zašto Srbija mora da uvodi nekakve sankcije. Koliko razumem, to pitanje bilo je postavljeno dva, tri, četiri puta i jasno i nedvosmisleno je dat odgovor srpskog rukovodstva ‘nikakvih razloga za Srbiju da uvodi sankcije nema’“, rekao je Čepurin.
Ruski ambasador je izrazio nadu da će se problem u Ukrajini rešiti i da će tada biti više razumevanja kod međunarodne zajednice i da će time „čitavo zaoštravanje koje se pojavljuje na međunarodnoj scenismanjivati“.
On je ocenio da je problem Ukrajine „pre svega kontradiktornost unutar zemlje koja traje više godina i koja se i dalje nastavlja“ i da su problemi nastali kada je uz stranu pomoć jedna strana u Ukrajini pokušala da postane pobednik.
„Ukrajina ima svoj istok i zapad, postoje dve duše, dve različite tradicije, različite vere, različiti jezici i sam opstanak ove države svedoči da su ova dva dela sarađivala i trudila se da uzimaju u obzir jedan drugog. I sve dok je tako bilo, sve dok su ova dva dela sarađivala, onda je to postojalao, a čim je jedna strana uz stranu pomoć pokušala da postane pobednik u dijalogu, onda su počeli problemi“, rekao je ruski ambasador.

Rusija ne može tolerisati bombardovanje civila

On je rekao je ogroman problem za Rusiju „bombardovanje gradova s milionskim stanovništvom od strane ukrajinske vojske“ i njena upotreba „bombi s fosforom“, veliki broj izbeglica iz istočne Ukrajine koji su prešli u Rusiju…
„Predlažemo da napravimo nekoliko jednostavnih koraka, da prestane ubijanje ljudi, da se prekinu ratna dejstva i da počnu pregovori istoka i zapada u rešavanju problema koji su oduvek postojali, i da se oni rešavaju ne za pobedu jedne strane, već da budu obostrano prihvatljivo rešenje“, rekao je Čepurin.

 

„Raša Tudej“ i na srpskom? 

Na pitanje da li Rusija pokušava da ojača pozicije na Balkanu i da li televizija „Raša Tudej“ namerava da pravi program na srpskom, Čepurin je rekao da je važno da informacije stižu iz različtih izvora, kao i da zemlje nastoje da povećavaju informisanost o svojoj politici i o svojim gledištima.
„Mi smo zaintersovani, da bi Rusija više poznavala Srbiju, da ovde postoji regionalni centar preko kojeg bi informacije išle direktno preko televizije. U Rusiji postoji veliko interesovanje za Srbiju. Mislim da bi to bilo pozitivno i s gledišta odnosa među ljudima i s gledišta turizma i s gledišta razumevanja“, rekao je Čepurin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP