Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO ĆE JURITI NESAVESNE BOGATAŠE

Češljanje imovine u rukama poreznika!

Autor: I. Žigić | 28.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Suštinska promena načina funkcionisanja Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za sprečavanje pranja novca osnov je za dobro funkcionisanje najavljenog zakona o poreklu imovine, poručio je za “Alo!” ministar pravde Nikola Selaković.

Češljanje imovine u rukama poreznika

Češljanje imovine u rukama poreznika | Foto: Dušan Milenković

Ministar je napomenuo da je Srbiji potreban dobar zakon o poreklu imovine, koji mora da ima sve neophodne uslove za efikasnu i potpunu primenu, a da se upravo sprovođenjem Strategije istraga finansijskog kriminala kojim se reformiše rad javnog tužilaštva stvaraju osnovni preduslovi za donošenje takvog zakona.


Velika imovina bode oči

Mlađen Kovačević napominje da čak i široj javnosti imovina pojedinih ljudi bode oči.
- Iako ti pojedinci nisu postigli neki uspeh u životu, vrlo je očigledno da su znatno uvećali imovinu od 2000. godine do danas, a teško da su to mogli da zarade na normalan način - kaže Kovačević.

- Primena Strategije istraga finansijskog kriminala stvara specijalizovane tužioce i policiju, unapređuje saradnju svih državnih organa i obavezuje na stalnu obuku i unapređenje znanja. Međutim, uporedo sa tim neophodno je jačati Poresku upravu, Upravu carine, Upravu za sprečavanje pranja novca, jer su upravo to ključni organi za pronalaženje činjenica i podataka, kako za krivični postupak, tako i za utvrđivanje porekla imovine - istakao je Selaković.

Kako je naglasio, takvim pristupom se otvara mogućnost razmatranja i uvođenja građanskog oduzimanja imovine čije poreklo vlasnik ne može da dokaže.
Da je ključ upravo u Poreskoj upravi, smatra stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

- Ako se pravi ad hok zakon i sprovodi neki leks specijalis jednom i nikada više, to neće dati rezultate. Stvari se moraju urediti tako da poreski sistem i administracija u svakom momentu proveravaju poreklo imovine, i to svih, bez izuzetaka. Amerika po tom pitanju ima najbolji sistem, njihova poreska stalno vodi kontrolu prihoda i rashoda svih građana, te kada uhvate nekoga da nešto nije prijavio, on podleže kazni iako je to bilo pre deset godina - napominje Bušatlija i zaključuje da tako treba i u Srbiji da se radi.

Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, podseća da se još od 2000. godine provera porekla imovine pojavljuje kao ideja, ali da se nikako ne sprovodi.
- Nažalost, kako vreme prolazi, biće sve teže utvrditi poreklo imovine - smatra Kovačević.

Dosad bez rezultata


Iako je Poreska uprava još tokom 2013. najavljivala početak unakrsne provere imovine i prihoda kako bi se utvrdilo kako pojedinci imaju imovinu znatno veću nego što su u stanju novcem koji zarađuju sebi da priušte, do danas po tom pitanju nije ništa urađeno. S druge strane, PU je dosad utvrdio da oko 500 fizičkih lica, koja su raspolagala imovinom vrednijom od 35 miliona dinara, to nije prijavilo.
- Na neprijavljeni dohodak plaća se porez u iznosu od 20% od vrednosti neprijavljenog dohotka, a u toku su aktivnosti u vezi sa podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tih lica - kažu u PU.

Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 28.07.2015 10:24h

    Mi, narod, svako treba da prijavi svog komšiju, rođaka, za koga zna da ne radi, ili nešto radi, ili svašta radi, a ima od vas mnogo više koji radite i mučite se. Otvoriti sajt za prijave! Krajnje je vreme da se i građani pobrinu da ravnoteža vlada u društvu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP