Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RUPE

Četiri milijarde iz budžeta za lokalne puteve

Autor: S. Đ. | 26.10.2012 - 07:40:00h | Komentara: 0

Za zimsko i letnje održavanje 6.082 kiliometra puteva koji su u nadležnosti lokalne samouprave, Ministarstvo finansija obezbedilo je četiri milijarde dinara u budžetu za 2013. godinu, najavila je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. Ona je precizirala da će se 960.000 dinara iskoristiti za zimsko održavanje, a za letnje i periodično održavanje 3,4 milijardi dinara.

Verica Kalanović

Verica Kalanović | Foto: Zoran Raš

- Čišćenje tih puteva u zimskom periodu radiće kao i do sada „Putevi Srbije“, a plaćanje će se vršiti preko Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu jer želimo da imamo pojačan inspekcijski nadzor - istakla je Kalanovićeva. Ona je naglasila da je ovo kratkoročni model za rešavanje problema sa kojima su se suočile 132 lokalne samouprave u Srbiji, koje su uredbom iz februara ove godine dobile na održavanje ukupno 6.082 kilometra puteva, što je urađeno bez konsultacija sa opštinama i nije izvršena primopredaja.


Ministarka je istakla da će njeno ministarstvo tražiti izmenu uredbe o prekategorizaciji puteva jer je nelogično da 10 slabo razvijenih opština dobije najveći broj kilometara, a malo da dobiju gradovi poput Beograda i Novog Sada. Centralna Srbija dobila je oko 5.000 kilometara, Beograd svega 372 i Vojvodina 702 kilometra, naglasila je Kalanovićeva.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da finansijska decentralizacija i povećan prihod lokalnih samouprava u ukupnom iznosu od oko 40 milijardi dinara na osnovu izmenjenog zakona o njihovom finansiranju nemaju veze sa tim što je loše obavljena prekategorizacija određenih regionalnih puteva koji su postali lokalni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP