Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAGIČNA STATISTIKA

Četiri stotine dece dnevno oboli od nekog oblika raka!

Autor: Tanjug | 12.02.2015 - 13:04:00h | Komentara: 0

U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 320 dece starosti do 19 godina, od kojih 56 umre, rečeno je danas povodom Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

Dete kancer maligne bolesti rak | Foto: Profimedia

Godišnje u Srbiji 320 dece oboli od kancera | Foto: Profimedia

Kada je reč o malignim tumorima, u Srbiji se kao i u većini evropskih zemalja beleži godišnji porast od jedan odsto novoobolelih, ali istovremeno i smanjena stopa mortaliteta.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" doktorka Snežana Živković Perišić rekla je na konferenciji za novinare da su stope mortaliteta na nivou Evrope, između ostalog i u Srbiji, u poslednjih 30 godina opale za 47 odsto.

Ona je istakla da u svetu godišnje oboli 160.000 dece od nekog oblika malignog tumora od kojih oko 90.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću, što bi značilo da se svakog dana neko maligno oboljenje registruje kod 400 dece.

Perišić je dodala da je "petogodišnje preživljavanje" dece obolele od raka u uzrastu do 14 godina poboljšano i da sa nekadašnjih 54 danas iznosi 80 odsto.

Na konferenciji je predstavljena "Srpska mreža organizacija dečjeg raka", nastala na inicijativu udruženja "Uvek sa decom", "Zvončica", "Čika Boca" i "Mladice", koje već nekoliko godina uspešno saradjuju sa željom da zajedno zastupaju potrebe mladih obolelih od raka i njihovih porodica.

Ove godine, u organizaciji udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti, poseban akcenat stavlja na izgradnju partnerskih odnosa službi zdravstvene i socijalne zaštite sa "Srpskom mrežom organizacija dečjeg raka".

Kako je istakla Milica Šimonović (17), koja se pre šest godina lečila od leukemije, Srbiji nedostaju psiholozi koji bi se bavili psihoonkologijom, odnosno stručnjaci za pomoć oboleloj deci i njihovim najbližima, pa i ljudima koji rade sa tom decom.

Ona je rekla da se udruženje "Mladice" čiji je i ona član, najviše bavi pružanjem podrške vršnjacima, jer kako je istakla, ona nije imala takvu podršku, a upravo to joj je nedostajalo.

Psiholog sa Univerzitetske dečje klinike Vukašin Čobeljić potvrdio je da Srbiji nedostaju psihoonkolozi i da je ideja da se u skorijoj budućnosti poradi na tome, kako bi se na svakom odeljenju našao po jedan psiholog.

Predstavnik Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Vladimir Čakarević istakao je da je Ministarstvo zdravlja u prethodne tri godine izdvojilo 1,7 miliona dinara iz budžeta ministarstva, koja su raspoređena udruženjima "Nurdur", "Zvončica" i "Uvek sa decom".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP