Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNA ZARAZA U URGENTNOM KOJA JE UBILA DVOJE PACIJENATA POD KONTROLOM

Četvoro pacijenata i dalje na posmatranju!

Autor: Ekipa Alo! | 19.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Četvoro od šestoro pacijenata, koji su dobili opasnu bolničku infekciju između 7. i 11. juna, na odeljenju Opšte hirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, stabilno je.

Do ponedeljka opsadno stanje: Urgentni centar

Do ponedeljka opsadno stanje: Urgentni centar | Foto: Masanori Jošida

Dvoje je dosad umrlo, ali novih slučajeva zaraze nema. Bez obzira na to, na odeljenju Hirurgije UC i dalje traje „opsadno stanje“. Operativni program je zaustavljen do ponedeljka, a kako „Alo!“ saznaje, osim bakterije klostridije, koja je pronađena u prvim analizama, potvrđen je i eneterokokus.


- Stanje četvoro pacijenata je bolje. Ne smemo ništa više da kažemo, jer čekamo rezultate svih analiza koje će biti gotove u ponedeljak. Dvoje je u intenzivnoj nezi, a dvoje na odeljenju. Jedan od njih je bio u teškom stanju, ali je i njemu sada bolje. Nećemo da žurimo sa njihovim otpustom kući. I dalje smo na velikom oprezu - kaže za „Alo!“ dr Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra. On je dodao da svi brisevi uzeti zaposlenima koji su bili u kontaktu sa pacijentima u tom periodu, kada ih je operisano 103, kao i oni sa radnih površina, instrumenata i podova biće poslati i u dve evropske referentne laboratorije u Berlinu i Bohunu kako bi se saznalo zašto je izbila infekcija.

Milika  Ašanin

Milika Ašanin | Foto: Oliver Bunić


Zanimljivo je što osam dana od izbijanja zaraze u Urgentnom centru niko od zvaničnika nije obavestio javnost o mogućim razlozima te intrahospitalne infekcije, koje nisu nikakav retkost kod nas i u svetu.

- Dvoje pacijenata koji su umrli imali su već teške bolesti pre operacija. Jedan od njih dijabetes i metaboličke poremećaje, dok je drugi bolovao od srčane aritmije i teške bolesti srca – kardimiopatije - kazao je Ašanin.

„Batut“: Prošle godine 5.037 bolničkih infekcija


Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, tokom prošle godine registrovano je ukupno 5.037 bolničkih infekcija.
- To je za 12 odsto manje nego prethodne godine, kada je registrovano 5.704. Prošle godijne prijavljeno je i 46 epidemija bolničkih infekcija, ukupno je obolelo 589 pacijenata, a umrlo 11. Takođe, najčešće izolovane bakterije su klebsijela, enterokokus i stafilokoka - naveli su u „Batutu“ i dodali da se te infekcije najčešće prenose kontaktom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP