Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JADNA LI SI SRBIJO

Četvrtini stanovnika Srbije preti siromaštvo!

Autor: Tanjug | 30.12.2013 - 15:55:00h | Komentara: 0

Skoro četvrtina stanovništva Srbije je izložena riziku od siromaštva, saopštio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Nesavesni poslodavci doveli penzionere do prosjačkog štapa

On je precizirao da je anketa o stopi rizika od siromaštva, koja je prvi put rađena u Srbiji za 2012, pokazala da 24,6 odsto stanovništva nije nužno siromašno već da postoji veći rizik da to postanu.
Po starosti, najviše su tom riziku izloženi mlađi od 18 godina (30 odsto) a najmanje stariji od 65 godina (19,5 odsto) dok su po radnom statusu najugroženiji nezaposleni (48,7 odsto) a najmanje urgoženi zaposleni kod poslodavca (6,4 odsto) dok kod samozaposlenih ova stopa iznosi 38,3 procenata. Stopa rizika od siromaštva kod penzionera iznosi 14,5 odsto, saopštio je Vukmirović.
"Za mene ovo nije iznenađenje", rekao je on i dodao da Srbija jeste na dnu lestvice u pogledu rizika od siromaštva u Evropi, ali da razlike među zemljama nisu velike.
Broj zaposlenih u 2013. godini manji je u odnosu na prethodnu godinu za 1,6%, rekao je Vukmirović. Zarade bez poreza i doprinosa nominalno su veće u 2013. godini, u odnosu na 2012. za 5,7%, a realno manje za 1,9%, rekao je on.
On je rekao i da je u 2013. zabeležen realni rast ukupne ekonomske aktivnosti od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Više od polovine stanova nema centralno i etažno grejanje

U Srbiji oko 57,2 odsto stanova nema instalacije za centralno i etažno grejanje, dok se oko 22,1 odsto stanova greje snabdevanjem iz javne ili mesne toplane, objavio je Republički zavod za statistiku. Popis je sproveden od 1. do 15. oktobra 2011. godine, a popisano je ukupno 2.432.208 stanova u Srbiji.
Etažnim grejanjem opremljeno je 498.835 nastanjenih stanova, odnosno 20,6 odsto stanova toplota se isporučuje iz kotlarnice koja se nalazi u stanu ili zgradi.
Centralno grejanje uglavnom je zastupljeno u gradskim naseljima. Od ukupnog broja stanova koji se greju toplotom isporučenom iz javne ili mesne toplane čak se 98,9 odsto nalazi u gradskim naseljima. Prema popisnim podacima, svaki treći stan, ili 35,5 odsto nastanjenih stanova u gradskim naseljima, priključen je na centralno grejanje.
U ostalim naseljima 77,5 odsto nastanjenih stanova greje se uz pomoć peći ili sličnog grejnog tela u stanu, dok 21,6 odsto stanova ima sprovedene instalacije etažnog grejanja.
U Srbiji je, kako se navodi, mali broj stanova za čije se grejanje koristi druga vrsta energije, na primer solarna, geotermalna energija, energija vetra. Prema popisnim podacima, ta vrsta energije za grejanje koristi se u svega 16.706 stanova. Najveći broj tih stanova nalazi se u Vojvodini.
Stanovi koji se greju na plin najveće učešće imaju u opštinama Novi Sad, Vršac, Petrovaradin, Stara Pazova i Kikinda, dok se u niškim opštinama Pantelej, Palilula i Medijana u skoro svakom četvrtom stanu za grejanje koristi električna energija.
Veliki broj stanova za čije se grejanje koristi električna energija popisan je u beogradskim opštinama Palilula, Zemun, Zvezdara, Voždovac i Čukarica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP