Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAJT „OKJUPAJ” OBJAVIO POVERLJIVE PREPISKE O BIVŠEM OTPORAŠU

CIA snajka!

Autor: Ekipa Alo! | 04.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 13

Srđa Popović, nekadašnji vođa “Otpora”, a sada izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije (CANVAS), bio je toliko dobro prihvaćen kao saradnik privatne američke obaveštajne firme “Stratfor”, o čemu je “Alo!” već pisao, da je u ove obaveštajne krugove ubacio i ženu Mariju!

Zavoleli ga Ameri: Srđa Popović

Zavoleli ga Ameri: Srđa Popović | Foto: Miloš Perić

Iz poverljive prepiske, koju je objavio “Vikiliks”, jasno je da se Popović od 2007, kada je uspostavio kontakt sa firmom “Stratfor”, pokazao kao veoma odan informer “CIA u senci”, kako zovu ovu kompaniju, i zahvaljujući tome uspeo je da u martu 2010. tamo obezbedi posao i za svoju suprugu.


- Momak iz CANVAS-a (Popović) prijatelj/izvor je („Stratfora“) i preporučuje je za nas - naveo je u imejlu Skot Stjuart, potpredsednik analize u “Stratforu”, izostavljajući da su u to vreme Srđa i Marija Stanisavljević u vezi. Da se i ona pokazala kao odličan saradnik “male CIA”, kako još zovu ovog privatnog trgovca obaveštajnim podacima, govori i to što su Popovići na svoju svadbu u septembru 2011. pozvali brojne članove “Stratfora”.

Članovi  „Stratfora“ im bili i u  svatovima: Marija

Članovi „Stratfora“ im bili i u svatovima: Marija | Foto: Vesna Lalić


Kako se navodi u istraživačkom tekstu nastalom na osnovu poverljivih dokumenta “Vikiliksa” i objavljenom juče na “Okjupaj“ (Occupy.com), Popović je često prosleđivao informacije “Stratforu” bez pristanka aktivista i oni najverovatnije nisu nikad doznali da su njihovi imejlovi slati pomenutoj privatnoj firmi. Ova saznanja o Popoviću šokirala su i Marijam Alkavaju, direktorku bahreinskog centra za ljudska prava, koja je godinama sarađivala sa njim na pripremama za revoluciju u ovoj državi. Ona je ispričala da je “Stratfor” i nju pokušao da vrbuje.

- Dobila sam od njih seriju veoma čudnih pitanja koja mogu da vam upute samo obaveštajne agencije... To me je navelo da se zapitam šta je motiv ovih imejlova. Zbog toga nikada nisam odgovorila na njih - objasnila je Alkavaja.
“Vikiliks” je objavljivanjem imejlova otkrio da su bivši otporaši okupljeni oko CANVAS-a, pre svih Popović, služili “Stratforu” da ga hrane obaveštajnim informacijama posebno iz Srbije, Gruzije, Venecuele...

Vikend obaveštajac za osam dolara po satu!

Među spisima “Vikiliksa” je i prepiska koja otkriva da se kontakt iz “Stratfora” potrudio da uposli Mariju Stanisavljević uprkos tome što nije bilo otvorenih pozicija. Ona je u martu 2010. počela da radi kao vikend obaveštajac za ovu firmu, i to za početnih osam dolara po satu! Naime, njen kontakt Kristin Kuper joj je nagovestila mogućnost napredovanja ukoliko se pokaže. Marijin prvobitni zadatak bio je da “Stratforu”, kako joj poslodavac navodi u imejlu, bude oči i uši tokom subotnjih i nedeljnih smena. Ona je pratila razvoj udarnih vesti i pružala informacije kako bi “Stratfor” bio upoznat sa globalnim pretnjama.

Poslednji komentari
  • Драган Vreme: 04.12.2013 08:24h

    Новине "ALO" су једине српске новине које увеђају и објављују све недостатке српског друштва, међутим инажалост нико од државни органа не реагује. Одавање података који су забрањени страним агенцијама је кривично дело,али нико не реагује. Није ту само Поповић,већ многи високи службеници државних служби који могу доћи до тих података. Још једном хвала вам на вашем раду.

  • Toma Vreme: 04.12.2013 08:42h

    Srbija jepuna stranih obavestajaca,ova vest ni malo ne cudi.Ako su davali obavestenja stetnapo gradjane i drzavu treba da odgovaraju.Medjutim,kom da odgovaraju kada ce ih Zapad zastititi..

  • Bekana Vreme: 04.12.2013 08:50h

    Od ovog čoveka ništa me ne čudi! Prodati zemlju i majku i oca u ime čega? Još je jadnije što se piše o njemu i takvima.Sebičnim i pokvarenim ljudima,koji se bave "izvozom revolucija"! Verovatno je sada aktivan ,on i njegovi pajtaši i u Ukrajini.Jadno,jadno ipodlo iznad svega.

  • BelaVrana Vreme: 04.12.2013 08:52h

    A srpske ovce glasale za njega i njegove drugare.C c c c...

  • dr Grozozo Vreme: 04.12.2013 09:06h

    Sta je tu novo?Svi su to znali jos 1996.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP