Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠA ZEMLJA PO MNOGIM PARAMETRIMA NAJLOŠIJA U SVETU I EVROPI

CIA: Srbija je zemlja bede!

Autor: J. Jokanović | 04.07.2015 - 07:54:00h | Komentara: 27

Ukratko, najbolji u najgorem! Prema crnim brojkama, Srbija je neslavni rekorder po mnogim socijalnim i ekonomskim parametrima u Evropi, a neretko i u svetu. Da smo dotakli dno, govori činjenica da imamo skoro milion nezaposlenih, isto toliko nepismenih, imamo najmanje plate u regionu, lideri smo po korupciji, vodeći po lošim putevima, a izvoz nam je zanemarljiv. Tužno ali istinito - da nam zlatni sportisti ne vade prosek, Srbija bi bila crna tačka Evrope, ali i sveta.

Siromaštvo na svakom koraku

Siromaštvo na svakom koraku

Mereno jednim od najjednostavnijih ekonomskih pokazatelja – indeksom bede, koji je sastavio Institut „Kajto“, Srbija je na neslavnom osmom mestu od ukupno 108 zemalja i ubedljivo se “najbolje” se kotira u regionu, iza nas je čak i Albanija.

Među najstarijima smo


Srbija spada u pet zemalja sa najstarijim stanovništvom na svetu. Po mapi starosti koju je izradio „Business Insider“, sa prosekom starosti od 41,9 već smo zagazili u pedesete. Vodeći smo po mortalitetu i negativnoj stopi nataliteta. Svake godine umre 30.000 ljudi više nego što se rodi beba. I na kraju, zemlja smo koja svoj prirodni priraštaj, sve i da hoće, ne može da popravi u narednim decenima. Da bi se sprovela prosta reprodukcija, neophodno bi bilo da žene rađaju 2,1 dete tokom života.

Formula po kojoj se dobija konačna brojka uključuje nivo inflacije, kamatne stope, rast BDP-a po glavi stanovnika, a ovako visokorangiranu poziciju dugujemo pre svega stopi nezaposlenosti, prema kojoj smo sa 766.500 nezaposlenih zauzeli još više, peto mesto na tabeli. Čak nas je i Centralna obaveštajna agencija u svom Factbooku svrstala među najsiromašnije zemlje sveta, po mnogim parametrima.
Prema njima, imamo stopu nezaposlenosti među najvišim u svetu, po visini inflacije smo u rangu afričkih i nerazvijenih azijskih zemalja, a po izvozu smo potpuno inferiorni u međunarodnoj razmeni. CIA navodi da je Srbija na 117. mestu od 220 država po visini društvenog proizvoda po stanovniku.

Od više od 40.000 kilometara  puteva svih kategorija, nijedna  deonica, osim pojedinih, ne  zaslužuje najvišu ocenu niti  ispunj

Od više od 40.000 kilometara puteva svih kategorija, nijedna deonica, osim pojedinih, ne zaslužuje najvišu ocenu niti ispunjava standarde | Foto: Oliver Bunić


Međutim, ova poražavajuća statistika je samo nastavak crnih brojki. Prema poslednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je po kvalitetu puteva na 120 od ukupno 140 zemalja sveta. Od više od 40.000 kilometara puteva svih kategorija, nijedna deonica, osim novih delova Koridora 10, ne zaslužuje najvišu ocenu niti ispunjava potrebne standarde. Kvalitetnije puteve imaju Vijetnam, Zambija, Etiopija, Kambodža i Kenija. Najgori smo i u regionu, bolje puteve imaju Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

CIA, bato, CIA...  Upropastili su  pola sveta

CIA, bato, CIA... Upropastili su pola sveta


Prema istom indeksu, kada je o konkurentnosti putovanja i turizma, Srbija zauzima 95. mesto u konkurenciji 141 zemlje.

Prvi po smrtnosti od raka jajnika


Ono što je najtužnije, Srbija je prva zemlja u Evropi po smrtnosti od raka jajnika, a u našoj zemlji od te bolesti godišnje oboli više od 800 žena, dok njih 450 izgubi bitku za život. Na prvom smo mestu u Evropi po broju žena obolelih od grlića materice, a na petom po smrtnosti. Rekorderi smo i po broju abortusa. Državne institucije barataju ciframa od 25.000, pa do 120.000 abortusa godišnje, međutim, prema nezvaničnim infomacijama ta brojka prelazi 200.000.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 04.07.2015 08:08h

    Prosto mi je neprijatno koliko nam dobro ide!

  • Samo ih gledam Vreme: 04.07.2015 08:29h

    Bravo, Ameri otkrili Ameriku! Pa to mi znamo još od 2000.g. i bez njih! Samo nam obaveštajci nisu rekli termin kada ćemo najzad da pocrkamo od gladi i boleščina - tačnije, kada će nas ova vlada dovesti do potpunog istrebljenja! A da se na tome radi, naravno uz instrukcije Amerike, Brisela i Berlina, znamo takođe odavno. Jedina nada nam je stara Pašićeva izreka "nema nam spasa (sa ovom vladom?) ali propasti nećemo"! Znači, što pre -treba nam nova vlada!

  • micko Vreme: 04.07.2015 08:38h

    Danas citam u kuriru kako imamo veci BDP od Svajcarske...e moja Srbijo...

  • Ivan Vreme: 04.07.2015 09:02h

    Šta znaju ti Amerikanci i drugi naši prijatelji sa zapada. Treba da slušaju šta kaže Vučić-pa ne bi bili u zabludi.

  • info Vreme: 04.07.2015 09:21h

    srbija je zemlja stradanja. na osnovu" ovih inteligentnih" istrazivanja i nadam se da je proslost.,ali gospodo amerikanci vas tek ceka vasa beda, pa se nadam da ce srbija biti u mogucnosti da vam uradi statistiku...sram vas bilo ,moguce da smo bedni ali imamo vrednosti o kojima vi mozete samo da sanjate jer ste sinteticki produkt....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP