Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISPUŠILI SMO

Cigarete skuplje pet dinara!

Autor: Blic | 13.06.2014 - 19:50:00h | Komentara: 0

Cigarete u Srbiji sledećeg meseca poskupeće od četiri do pet dinara po paklici, saznaje “Blic“.

Razlog za poskupljenje je povećanje akciza. Naime, prema zakonu koji je donet u vreme kada su, pre desetak godina, prodavane domaće fabrike duvana u Nišu i Vranju, akcize na duvanske proizvode povećavaju se svakih pola godine.

Zaplenjene cigarete

 Ovim tempom koji je predviđen do 2020. godine postiglo bi se da se akcize na domaće cigarete usklade sa akcizama koje važe u zemljama Evropske unije. U tim zemljama je minimalna akciza za najjeftinije cigarete 1,8 evra po paklici cigareta.
Uprkos tome što je ranije najavljivano da bi, u predviđenom paketu izmena fiskalnih zakona, moglo da dođe i do izmena Zakona o akcizama, a kako bi se povećala akciza na dizel i tako izjednačila sa onom koja se plaća za benzin, ali i promenio način obračuna akcize na alkoholna pića i kafu, za sada se, saznajemo, na tome ne radi.
Prihodi od akciza u republičku kasu su značajno podbacili, ako se izuzme naplata nameta na gorivo. To se tumači, pre svega, padom potrošnje navedenih proizvoda, ali i time što je došlo do ekspanzije nelegalne proizvodnje i trgovine ovim robama.
Procene su, recimo, kad je reč samo o duvanu, da se sankcioniše tek deseti deo proizvođača rezanog duvana koji na crno prodaju tu robu. Zbog ovoga su velike teškoće u prilivu sredstava u budžet. Ta situacija istovremeno se odražava i na domaće fabrike duvanskih proizvoda koje, posle najava, kreću i u masovnija otpuštanja radnika. Tako je, recimo, „Filip Moris“ u svojoj fabrici u Nišu nedavno bio primoran da otpusti gotovo sto radnika. „Blic“ saznaje da se i drugi domaći proizvođači cigareta spremaju spiskove za otkaze.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP