Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LINTA PORUČUJE

"Cilj otcepljenja - Hrvatska bez Srba"

Autor: Agencije | 04.10.2014 - 11:20:00h | Komentara: 0

Miodrag Linta ocenio kao antievropski čin odluku Ive Josipovića da smeni savetnika Dejana Jovića posle izjave da je referendum o otcepljenju bio "nedemokratski"

Miodrag Linta

Miodrag Linta  

Jovićeva izjava je tačna, jer je glavni cilj hrvatskog referenduma o otcepljenju bilo stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba, ocenio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u saopštenju.
On je podsetio na izjavu Franje Tudjmana na prvom opštem saboru Hrvatske demokratske zajednice, 1990. godine, "da je Nezavisna država Hrvatska izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom".
Navedena izjava, kao i brojne druge antisrpske izjave Tudjmana i ostalih čelnika HDZ-a tokom 1990. i prve polovine 1991. godine izazvale su ogroman strah kod Srba da će doživeti genocid kao 1941. godine. Pored toga, posle majskih izbora 1990. godine Srbi su masovno dobijali otkaz, a deca su im u školama maltretirana.
Veliki broj Srba je dobijao pretnje da moraju da se isele iz Hrvatske, sve češće su se mogle videti slike ustaških zločinaca, ustaški pozdravi i čuti ustaške pesme, a počeli su fizički napadi na Srbe, ubijanja i miniranje srpskih kuća i lokala, naveo je Linta u saopštenju.
Linta se založio za najbolje odnose izmedju Srbije i Hrvatske i iskreno pomirenje izmedju srpskog i hrvatskog naroda.
On je naveo da su glavni preduslovi za to da Hrvatska prognanim Srbima i drugim oštećenim gradjanima vrati njihova oduzeta imovinska, stečena i statusna prava, omogući naknadu štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, ekshumira i identifikuje posmrtne ostatke Srba...
Linta je konstatovao "da u Hrvatskoj ne samo da nema volje za suočavanje sa tamnom stranom svoje nedavne istorije nego je od septembra prošle godine započeo novi talas antisrpske kampanje s ciljem da se preostalim Srbima jasno stavi do znanja da im je najbolje da se isele ili asimiluju".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP