Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRED SLEDEĆU RUNDU RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

Cilj - Zajednica opština!

Autor: FoNet | 13.02.2013 - 21:12:00h | Komentara: 1

Na sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i drugih predstavnika najužeg državnog vrha zaključeno je da Srbija ima sve preduslove da u sledeću rundu razgovora Beograda i Prištine uđe "jedinstveno, samopouzdano i sa jasnom definisanim ciljem".

Predsedništvo Srbije

Predsedništvo Srbije | Foto: Rajko Ristić

Taj cilj je uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu da uživaju onaj stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku, izjavio je savetnik predsednika Marko Đurić, posle sastanka.

On je naglasio da u državnom vrhu postoji puno jedinstvo po svim važnim pitanjima koje Srbija očekuje da budu otvorena.
Očekujemo, rekao je Đurić, da će i druga strana pokazati minimum spremnosti na kompromis jer je za nalaženje prihvatljivog rešenja potrebno da jedna strana ne živi u večitom uverenju da može da postigne apsolutno sve.
Srbija nudi ispruženu ruku i mogućnost za postizanje kompromisa za one koji žele da čuju, rekao je Đurić i naglasio da je važno da druga strana uvidi da budućnost za sve koji žive na Kosovu i Metohiji leži u postizanju kompromisa.

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: FoNet

Govoreći o evropskim integracijama, Đurić je naveo da Srbija očekuje da ubere plodove svog truda, s obzirom da je ispunila veoma veliki broj uslova, izvršila temeljne institucionalne reforme, kao i da je u procesu dijaloga

ostvarila veoma veliki napredak.
Očekujemo da Evropska komisija da Srbiji datum za početak pregovora, rekao je Đurić.
Predstojeću posetu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Nemačkoj, on je cenio kao izuuzetno značajnu.
Beograd očekuje da se u razgovoru sa tamošnjim političkim predstavnicima dođe do onog što je zajednički jezik po pitanju daljeg nastavka evropskih integracija, rekao je Đurić.
Imamo veoma jake argumente za stav da naša zemlja treba da dobije datum početka pregovora, rekao je Đurić koji smatra da je u jednom trenutku potrebno dobiti i potvrdu, ohrabrenje za sve ono što je urađeno.
Đurić je podsetio da je predsednik Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom izložio osnovne elemente platforme koji pružaju mogućnost za postizanje kompromisa.

Jovanović: Nije jasno!

 Predsednik Liberalno demokratske partije(LDP) Čedomir Jovanović izjavio je večeras da nikome u Srbiji u ovom trenutku nije jasno šta je tačno dogovorio "državni vrh", sa kakvim preciznim instrukcijama ide premijer Ivica Dačić u Brisel i ko će snositi političku odgovornost za rezultate tih razgovora.

Pod državnom lupom: Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović | Foto: FoNet

Zašto se po ko zna koji put insistira da je državni vrh ostao jedinistven, ako su u međuvremenu tvrdili da nikakvog nejedinstva nije ni bilo?, pita Jovanović u pisanoj izjavi, navodeći da se umesto funkcionera posle sastanaka javnosti obratio savetnik predsednika.

Građani Srbije nisu na izborima birali savetnika predsednika, nego su glasali za Nikolića, Dačića, Vučića, Dinkića, oni su formirali Vladu i oni su dužni, smatra Jovanović, da stanu pred građane Srbije i kažu šta je to što tražimo u Briselu.

Dok se to ne desi, javnost će spekulisati, Srbi na Kosovu biti u neizvesnosti, a cela zemlja pod utiskom da se ključni politički akteri izmiču pred odgovornošću i da će pred izbore pokušati da operu ruke od svih negativnih i
teških posledica pregovora, zaključio je Jovanović.

Poslednji komentari
  • Zorana Vreme: 15.02.2013 19:59h

    Bila sam pre neki dan u Sremskoj ulici gde je premestena uprava prihoda sa KiM.Mislim da bi me bolje usluzili Siptari u Pristini nego zaposleni Srbi sa Kosova ovde.Bez ljutnje ,molim imoji prijatelji imaju slicno iskustvo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP