Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVAK PROTESTA

Činovnici Gradske u prave u Vranju traže veće plate!

Autor: V. Pešić | 04.03.2015 - 19:26:00h | Komentara: 1

Potpisima 165 od ukupno 267 zaposlenih,zbor radnika Gradske uprave u Vranju 4.marta doneo je odluku da zbog drastično smanjenih zarada administrativnih poslenika sutra počnu jednočasovni štrajkovi upozorenja. V.Pešić

Radnici Gradske uprave u Vranju

Radnici Gradske uprave u Vranju | Foto: V. Pešić

 Radikalna mera generalnog štrajka činovnika u Vranju biće neminovna, ukoliko se gradsko rukovodstvo ogluši o socijalne zahteve službenika. Zbog pobune administrativnih poslenika koje predvode sindikalci, saopštenjem se oglasio kabinet gradonačelnika Zorana Antića,koji navodi “da je ponašanje sindikalaca koji traže poboljšanje uslova rada u Gradskoj upravi prilično licemerno, drsko i ispod granice dobrog uklusa”.

Predsednik Samostalnog sindikata u Gradskoj upravi Jelena Janković izjavila je da će službenici  sutra u minut do 12 sati da počnu jednočasovne štrajkove upozorenja. Svakog dana će upozoravati gradsko rukovodstvo da je nedavno nezakonito drastično smanjilo činovniške plate. Novinarima je obelodanila da je bilo pritisaka iz vladajuće SPS u Vranju na članove ove stranke da odustanu od protesta, štrajkova upozorenja i pobune protiv lokalnih vlastodržaca.
-   Uprkos pritiscima i pretnjama lokalnih rukovodstva o izbacivanju s posla, ne odustajemo od opravdanih zahteva.Upravna inspekcija kao nadzorni organ Gradske uprave je na poziv gradonačelnika Zorana Antića utvrdila da su decembarske plate nezakonito smanjene. Retroaktivno su nam smanjene decembarske plate, što nije u skladu sa zakonskim propisima. U januaru smo dobili rešenje o smanjenju zarada. Naš prvi zahtev gradskim vlastima je da refunduju sredstva za decembarske plate koje su nezakonito skinuli. Naš drugi opravdani zahtev je da gradsko rukovodstvo potpiše pojedinačni kolektivni ugovor sa zaposlenima. Gradonačelnik je nama smanjio, a njegovim saradnicima zadržao iste plate, naglasila je Jelena Janković.
Reagovao je kabinet gradonačelnika Zorana Antića, koji je u saopštenju ocenio das u izjave čelnika sindikata Gradske uprave “dijametralno suprotne realnoj situaciji - 22.465 dinara, a ne 18.000 kako tvrde sindikalci. Takođe je istaknuto da je smanjenje plata u skladu sa uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu, a ne po nahođenju Gradskog veća ili gradonačelnika, koji i nije poslodavac, već je to načelnik Gradske uprave Mirjana Mladenović.
-  Zlonamerne su insinuacije o navodnom ignorisanju problema,jer se gradonačelnik u nekoliko navrata sa predstavnickma sindikata Gradske uprave. Na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština gradonačeknik Vranja je predložio povećanje zarada za 12 odsto. Predlog je upućen resornom ministarstvu. Gradonačelnik je iskazao dobru volju da se dijalogom dođe do najboljeg rešenja. Najnoviji potezi sindikalaca pokazuju da iza navodne brige za materijalni položaj zaposlenih stoje drugi motivi. Nije ih teško prepoznati. Namerno se zaboravlja da zarade ne uređuje lokalna samouprava ,već su one definisane određenim zakonima. Uslovi rada u Gradskoj upravi su daleko bolji nego li na drugim mestima, glasio se kabinet gradonačelnika Vranja.
 Gradonačelnik Zopran Antić izjavio je da je gradska administacija skupa, jer se za plate u javnom sektoru iz lokalnog budžeta od preko dve milijarde dinara godišnje utroši više od 900 miliona. Gradski čelnici tvrde da će korekcijom i usaglašavanjem zarada u javnom sktoru, rigoroznim merama štednje u korišćenju službenih vozila, trošenju reprezentacije, smanjenjem dnevnica i putovanja ove godine da bude ušteđeno oko 100 miliona dinara. Ušteđeni novac pripašće socijalno ugroženim porodicama.
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 05.03.2015 00:42h

    Teraj go.na sa posla, ima koliko hoces nezaposlenih! Uostalom svi ste glasali za sns, pa sad trpite njihovo izivljavanje, dobili ste sta ste zasluzili! Ukoliko niste bili za njih postavlja se pitanje kojih je to 40% gradjana izglasalo ove zlikovce na vlast?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP