Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAZDOR

Ćirilica podelila Vukovar: Hrvatski predsednik morao da menja rutu

Autor: Beta | 18.11.2013 - 15:25:00h | Komentara: 1

Obeležavanje 22. godišnjice stradanja Vukovara i Dan sećanja na žrtvu tog grada 1991. godine proteklo je danas uz podele, a sve se pretvorilo u antivladin događaj.

Najviši državni zvaničnici bili su sprečeni da u koloni sećanja odu do Memorijalnog grobja, pa su vence položili na mestu masovne grobnice u Ovčari.

Kolona sećanja u Vukovaru

Kolona sećanja u Vukovaru | Foto: Reuters

O podelama, koje su posledica postavljanja dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u Vukovaru početkom septembra, svedočile su dve kolone sećanja formirane danas u Vukovaru.
Jedna kolona je bila službena, na čelu s najvišim hrvatskim zvaničnicima, a druga, nazvana "vukovarska kolona", na čelu s delom ratnih veterana okupljenih u Štab za odbranu hrvatskog Vukovara.
Štab, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, svoju je kolonu poveo prema Memorijalnom groblju žrtvama rata još dok je trajao službeni program u krugu bolnice, i njoj se pridružio najveći deo građana.
U toj su koloni bili i predstavnici opozicione Hrvatske demokratske zajednice i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, koje je Haški tribunal prošle godine oslobodio odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom i posle vojno-policijaske akcije Oluja, 1995.
U službenoj koloni bio je ceo državni vrh na čelu s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, ali i ratni komandatni odbrane Vukovara Mile Dedaković i Branko Borković, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.
U nekoliko navrata aktivisti Štaba za odbranu Vukovara blokirali su prolazak službenoj koloni, a posle konsultacija predstavnici državnog vrha odlučili su da odustanu od učešća u mimohodu i vence su položili na mestu masovne grobnice na Ovčari.
Iz Vlade su saopštili da nisu odustali od kolone sećanja i polaganja venaca na Memorijalnom groblju, već da su bili sprečeni da se pridruže koloni.
Protokolom obeležvanja Dana sećanja bilo je predvidjeno, kao i svih prethodnih godina, da se učesnici obeležavanja okupe u krugu bolnice odakle se u jednoj koloni sećanja kretalo do Memorijalnog groblja.
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je reč o opstrukciji koja pokazuje da "onima koji su je organizovali nije stalo ni do Vukovara, ni do pijeteta".
Premijer Zoran Milanović rekao da su u Štabu očito kolonu doživeli kao utakmicu, ali da za njega to nije utakmica.
Predsednik Sabora Josip Leko izrazio je žaljenje što državnom vrhu nije omogućeno polaganje venaca."Vukovar je bio i ostao simbol bez obzira na to ko iz dnevnopolitičkih razloga radi ove podele", naglasio je Leko.
Podele u Vukovaru kritikovao je i deo veterana, među njima ratni
komandatni grada.
Prema procenama medija, u Vukovaru se okupilo nekoliko desetina
hiljada gradjana iz cele Hrvatske, dok je gradonačelnik Željko Sabo precizirao da ih je oko 40.000.
Prošle godine u Vukovaru je na Danu sećanja bilo rekordnih 50.000 učesnika.
Na današnji dan pre 22 godine, jedinice JNA ušle su u hrvatski grad Vukovar čime su okončane tromesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 18.11.2013 17:43h

    За крст часни и слободу златну!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP