Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UMESTO O ZAKONU...

Cirkus u Skupštini: Himalaji, čokoladice, rakija i alko - test!

Autor: Tanjug | 26.08.2013 - 19:45:00h | Komentara: 4

Ko je putovao na Himalaje, Goč i Hvar, kome je Miroslav Mišković kupovao avionsku kartu, da li je potreban alko-test za poslanike i da li ministar zna da prevede na srpski ono što je pročitao - bile su udarne teme oštre polemike koja je obeležila današnje skupštinsko zasedanje o Predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima.

Prva oštra polemika izbila je između lidera LDP Čedomira Jovanovića i ministra pravde Nikole Selakovića nakon Jovanovićeve kritike predloženih izmena zakona.

Čedomir  Jovanović

Čedomir Jovanović: Planine prepustite meni! | Foto: A. Stanković

Jovanovića je najpre poslanik sa liste SNS Marjan Rističević upitao koliko je koštalo njegovo "zimovanje-letovanje na Karakorumu", a ministar pravde je konstatovao da je "neozbiljno upućivati kritike sa Hvara, iz Pakistana ili sa Karakoruma, gde ski-pas košta više 80.000 evra".

"Da li taj ima kredibilitet da priča građanima i da li 20 minuta besmisla i citiranja sopstvenog teksta iz nekih novina građanima uopšte treba", upitao je Selaković, nakon čega je Jovanović pozvao ministra da "pokuša da prevede na srpski jezik" ono što je pročitao.

Nikola Selaković

Nikola Selaković: Ja koristim srpski jezik, a ne kao neki... | Foto: G. Sivački


"Kada kažem na srpski, da li znate šta to znači, pošto sebe smatrate Srbinom? To znači - reci šta misliš, nemoj da petljaš, da stenješ. Kažete da ste šest meseci pratili rad vlade pa ste se onda setili Dinkića. Ssto ne kažete - šest meseci rušimo Dačiha, gde su vam sada oni džakovi sa glasačkim listićima, recite da ste došli na vlast na prevaru", rekao je Jovanović.
Uz to je rekao i da njemu "Mišković nije plaćao avion", a da dokle god radi ima novca da ga troši i da će ga trošiti kako hoće.
"Neću valjda da idem na Romaniju", rekao je Jovanović, koji je zatim kritikovao Selakovićevo "reformisano pravosuđe".

Kasnije je, u obraćanju parlamentu vicepremijer i lider SNS Alksandar Vučić odbacio insinuacije Jovanovića da je vlasnik "Delte" Miroslav Mišković nekome u vladajućoj koaliciji kupovao avionske karte.
"Garantujem svojim obrazom da Mišković nikada nije plaćao bilo kakve karte ni meni, kao ni bilo kome ko je meni blizak", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić: Obrazom garantujem da mi Mišković nije plaćao karte!


"Tražiću od Miškovića da kaže kada je platio kartu bilo kome, a vama kažem da se to nije nikada desilo kad je reč o meni i meni bliskim ljudima", rekao je Vučić.

Selaković je Jovanovićeve zamerke na predlog zakona ocenio kao posledicu pravnog neiskustva.

"A ako nekome smeta srpski jezik na kome sam govorio, onda neka prevede na srpski jezik ime svoje stranke", poručio je ministar.

U polemiku se na kratko uključila i poslanica LDP Judita Popović koja je ministra upitala "koliko su koštale čokoladice kojima je častio haške zatvorenike" i "da li je Ratko Mladić jedan od kandidata za ministra".

Zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić nadovezao se na polemiku o Jovanovićevim putovanjima rekavši da je na Goču, gde je on boravio nekoliko dana, mnogo prijatnije nego na Himalajima i da mnogo manje košta.

Šutanovac

Šutanovac | Foto: Aleksandar Čupić

"I ja ću opet rado biti tamo, može svako da se penje o svom trošku i nemam problem sa te strane, ali ne mogu se od 110.000 dinara u parlamentu plaćati te bahanalije, a onda biti zabrinut za ljude koji će slati decu u školu i kako će to platiti. Objasnite kako se od plate 100.000 dinara prave bahanalije od nekoliko hiljada evra", rekao je Babić.

Poslanik liberala Bojan Đurić poručio je Babiću da ga raduje što je bio na Goču ili bilo kom drugom mestu na svetu i da poslanici mogu da pričaju ko gde putuje o državnom trošku i da se to objavi.

Raspravu o putovanjima Jovanović je pokušao da prekine poručivši svojim poslanicima da "planine prepuste njemu", a da preostalo vreme za raspravu "posvete raskrinkavanju vladajuće koalicije", ali i naprednjacima da ne propagiraju kako "predsednik Srbije Tomislav Nikolić peče domaću rakiju, a onda poslanike teraju na alko test".

DS će glasati protiv zakona: Borislav Stefanović

Da odstranimo sve pijane, ne bi imali kvorum: Borislav Stefanović | Foto: Marko Rupena


Novu polemiku izazvala je potom poslanica SNS Jadranka Joksimović ocenivši da "treba videti ko je od poslanika pod dejstvom alkohola ili nekih drugih opijata".

"Hajde da vidimo ko je pod dejstvom alkohola ili drugih opijata, jer se ovako ne može raditi u skupštini. Nema drugog načina da se odgovori na iracionalnost i bezobrazluk koji možda i nisu deo pojedine ličnosti. Ja u to želim da verujem", rekla je Joksimović.
U "priču" o alkoholizmu uključio se i šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović.
"Da sprovedemo taj test nisam siguram da bismo imali kvorum", ocenio je on.
Poslanik DS Dragan Šutanovac poručio je da sada poslanici "imaju intervenciju da rade alko test".

On je zatražio pauzu u radu, jer se ne raspravlja po dnevnom redu i poručio onima "koji su nervozni zbog šanka da odu do njega, jer Srbija čeka rekonstrukciju o kojoj se priča šest meseci".

Strasti je pokušao da smiri poslanik na listi LDP Žarko Korać, koji je ukazao da će kada počne rasprava o ličnosti, imovinskom stanju i drugim ličnim stvarima, parlament završiti sa teškim incidentom.

On je ministru Selakoviću poručico da se od njega očekuje, kao što se uvek očekuje od predstavnika vlasti, da pokaže više tolerancije, jer je posao opocizije da kritikuje vlast.
Poslednji komentari
  • Rekonstrukcija ili smrt Vreme: 26.08.2013 19:53h

    Zaista, sto rece Ceda, sta bi sa onom " kradjom" glasackih listica, tako pompezno predstavljenoj javnosti u reziji Vucica i Nikolica?

  • pipi Vreme: 27.08.2013 10:12h

    Ministru bi pametnije bilo da ćuti,jer se zna zašto je tu gde je....

  • NS2 Vreme: 27.08.2013 10:35h

    A sta bi u Novom Sadu sa; -BEHATON aferom -ATP Vojvodina privatizacija -ATP Vojvodina Autobuska I sve je ovo Vucic obecao da ce se istraziti !!! Nebi nista jedan od ucesnika rabote posta Ministar ! Ovo ko popsle Joze ko vise mazno dalje odskocio!

  • Vesna Vreme: 27.08.2013 16:02h

    Cirkus na racun gradjana!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP