Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZAN NACRT IZMENA I DOPUNA ZAKONA O KULTURI

Cirkuzanti!

Autor: R. Ćoralić | 05.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Film i balet više neće biti deo srpske kulture, ali zato cirkus hoće! Ovo su samo neke od novina koje predviđa Nacrt izmena Zakona o kulturi, koji bi, kako se očekuje, do kraja godine trebalo da usvoji Vlada, a čime su se očigledno obistinile najave pojedinaca da resorni ministar Ivan Tasovac pravi cirkus od kulture.

Čitava država je jedan veliki cirkus sociolog Ratko Božović

Čitava država je jedan veliki cirkus sociolog Ratko Božović

Ukoliko srpski poslanici usvoje ove izmene, kinematografsko stvaralaštvo kod nas više neće postojati, ali ćemo imati audio-vizuelne umetnosti, a umesto baleta u kulturne delatnosti biće uvrštena pantomima i cirkus, koji zvanično čak i ne postoji u Srbiji. Predložene izmene naišle su na oštru kritiku kulturnih poslenika.


Ministarstvo: Još traje javna rasprava


U resornom Ministarstvu za kulturu i informisanje, umesto odgovora na pitanja u vezi sa predloženim izmenama, juče nam je rečeno da neće komentarisati pojedinačne odredbe Nacrta dok traje javna rasprava.
- Tek posle toga sačinićemo verziju Nacrta zakona koju ćemo uputiti nadležnim ministarstvima na mišljenje, kao i Evropskoj komisiji u Briselu zarad usklađivanja sa evropskom regulativom - saopštili su nam Ministarstva.

- Brisanje baleta iz srpske kulture je sramota za državu i ljude koji je vode. Ne mogu da verujem da danas u 21 veku u Srbiji i dalje postoje primitivna razmišljanja o baletskoj kulturi, posebno što toliko težimo ulasku u EU, a svi znamo kako se tamo ophode prema umetnosti - ocenio je Konstantin Kostjukov, v. d. direktora „Baleta“ Narodnog pozorišta uz napomenu da to nije sramota za kulturu već za one koji kreiraju zakon.

- Verovatno ti što pišu zakon nikada nisu odgledali nijednu baletsku predstavu, pa se zato i ponašaju kao da su pali s Marsa. Za našu inteligenciju bi bilo bolje da malo više razlikuju primitivizam od kulture, da ne bismo sramotili više naše predake.
Balet u Srbiji nije od juče, on ima svoju tradiciju, baš kao i Srbija. Ovdašnja publika to traži i odlično prepoznaje šta je dobra drama, balet, opera - ističe Kostjukov, dodajući da bi tvorci ovog zakona trebalo da budu malo više upućeni u kulturu.

Predložene izmene Zakona o kulturi ne iznenađuju sociologa Ratka Božovića, jer je, kako kaže, „čitava država jedan veliki cirkus, samo što ona, za razliku od cirkusa, nije ograđena“.

Brisanje baleta iz srpske kulture je sramota za državu i ljude koji je vode: Konstantin Kostjukov

Brisanje baleta iz srpske kulture je sramota za državu i ljude koji je vode: Konstantin Kostjukov | Foto: Nenad Đorđević


- Cirkus i spektakl najbolje prolaze kod nepismenih i neobrazovanih ljudi, i to će svi prihvatiti, ali zato knjige i film neće. I oni su odlično shvatili u kojoj državi živimo, pa bi sad mogli komotno da precrtaju kulturu i napišu samo cirkus. Sve je to jedna velika sprdnja i cirkus - zaključio je Božović.

Predloženim izmenama ogorčen je i reditelj Goran Marković.
- Mislim da taj koji je to predložio ili je neobrazovan, ili neobavešten, ili nekulturan... Jedno su audio-vizuelne umetnosti, pa tu spadaju razne stvari, a drugo je kinematografija - smatra Marković.

Od velikog kritičara do najvećeg ćutologa


Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja koji od kako je postao ministar važi za velikog ćutologa, pre stupanja na ministarsku dužnost bio je veoma aktivan na društvenim mrežama. I vrlo često je kritikovao svog prethodnika. Ovo su samo neki od njegovih komentara na Tviteru:


- „Još samo da Bregović pokloni Nacionalnom savetu za kulturu pesmu ‘Trla baba lan‘ u verziji za trubače i sve će biti dobro.“
- „Zahvaljujući odsustvu kulturne politike, što je posledica neodgovornosti struke, festivali su postali grobari srpskih institucija kulture.“
- „Ministarstvo kulture i sitnih kolačića.“
- „Bratislav Petković je danas otkrio kako se koristi mikrofon na sednicama vlade.“
- „Tomislav Nikolić: ‘Kultura nije trošak.‘ Naravno da nije trošak. Sa 0,6% iz budžeta kultura je statistička greška“.
- „U Ekvadoru je magarcima zabranjeno kandidovanje za parlament.“ „Imenovanja u našem Ministarstvu kulture su za sada bez takve diskriminacije.“

Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 05.12.2014 12:09h

    Nije fer da napadate ovog čoveka (ministra Tasovca) koji je pompezno nastupio kada je "stavljen" za ministra!!!! Koliko se sećam, čak je izjavio da će rad direktora kulturnih ustanova podvrgnuti anonimnim anketama.. Ali "muć"!! Ne može se tako protiv "vanstranačke politike" SNS-a (a i pitanje je: ko bi uopšte ostao, jer se baš predprošle godine Vlada "pobrinula" da profesionalce "skloni na sigurno" a postavi diletante (primeri po Zavodima za zaštitu spomenika širom Srbije), to je jasno i samo Tasovcu, pa mu se "digla kosa na glavi" - toliko da je morao da se ošiša. Kud ćete više???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP