Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREMNI OTKAZI

Čistka u javnoj upravi

Autor: Blic | 17.07.2015 - 09:55:00h | Komentara: 13

Članovi Vlade Srbije juče su se dogovorili o načinu na koji će krenuti u racionalizaciju javne uprave, u sklopu koje će od septembra početi otpuštanja oko 9.000 ljudi.

Vlada Srbije Sednica

Vlada Srbije | Foto: Vesna Lalić

Posle nekoliko nedelja zastoja, juče je na sednici Vlade konačno dogovoreno kako će precizno izgledati proces otpuštanja utvrđenih viškova zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu, prosveti, sudstvu...

- Zastoj je trajao desetak dana jer većina ministara nije bila spremna da konačno krene u ono što je već ranije dogovoreno. Ministarstvo za državnu upravu dalo je opštu analizu, a zatim su i sva ministarstva radila na preciznim planovima za svoje sektore. Međutim, cela akcija se u jednom momentu potpuno razvodnila i očigledno je da je zeleno svetlo morao da da sam premijer - objašnjava za „Blic“ izvor iz Nemanjine 11.
Ti planovi su, kako saznajemo, zasad označeni kao službena tajna da ne bi izazvali paniku među zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, analize pokazuju da najviše viškova ima u zdravstvu, prosveti i sudstvu.
Imamo, na primer, čak 16 sudija više na 100.000 stanovnika nego što je to evropski prosek. S druge strane, plate u sudstvu veće su 25 odsto nego prosečna plata u sektoru države. Ipak, najveći problem je što čak 30 odsto zaposlenih na nivou svih sudova u Srbiji čini pomoćno osoblje, tj. radnici koji ne učestvuju u rešavanju sudskih predmeta.

Više na sajtu Blica.

Poslednji komentari
  • Miroslav Nikolić Vreme: 17.07.2015 13:37h

    Od ove Vlade ne očekujem ništa normalo. Umesto bespoštednog otkaza zaposlenih bilo bi normalno izvršiti hitnu reviziju plata u državnim organima, raspona u platama, pod hitno smanjiti plate sudijama, prvo sudijama Ustavnog suda tako da najviša plata u tom ispolitizovanom sudu ne može biti veća od 100.000,00 dinara, jer da sudija tog suda ima platu 700.000,00 dinara ili 350.000,00 dinara, to nije normalno, posebno u situaciji kada se ludi usuđuju da otimaju legalno stečene bedne penzije, a ove sudije ne nalaze za potrebnim da taj krvnički zakon oglase neustavnim, a u svoje džepove stavljaju tolike, apsolutno nezaslužene novčane iznose. Ova vlast mora pod hitno da ode u najcrnju prošlost naše istorije, jer samo nam je u tome spas.

  • mima Vreme: 17.07.2015 14:15h

    Ajdeeeee, da vidimo i to vec jednom. Dosta su radnicima i penzionerima zavlacili ruke u dzepove, sada neka smanje administraciju, neka svako svoje sada zaposli, malo u privatni sektor, a ne da ih mi doveka teglimo na grbaci. Nemaju dovoljno ni stolova ni stolica, pa dok jedni rade, drugi paradiraju po gradu, pa se onda zamene. Toliko ih je, da sede jedni drugima u krilu. SRAMOTA!

  • IQ Vreme: 17.07.2015 14:58h

    Biće ona narodna:Tresla se gora rodio se miš.

  • Ministarka Vreme: 17.07.2015 15:13h

    Pošto ministarka čiji je posao bio da prebroji višak zaposlenih u javnoj upravi nije ni posle dve godine od imenovanja uspela da utvrdi koliki je višak zaposlenih onda je premijer uzeo stvar u svoje ruke . Važno je da otkaz neće dobiti starlete , savetnice zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova a ni savetnik koji je dilovao drogu jer je odlukom uvažene ministarke vraćen na posao . Dakle , prva na spisku za otkaz trebalo bi da bude Kori Udovički .

  • Bulaja Vreme: 17.07.2015 15:50h

    Zašto u septembru?Zašto ne odmah? Ionako ništa ne rade! Kad god odem u neko minstarstvo, onaj koga treažim je na pauzi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP