Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOŽE, OPROSTI IM

Crkva zatvara kafanu "Na kraj sveta"!?

Autor: Z.Ž. - Novine novosadske | 05.03.2013 - 16:43:00h | Komentara: 13

Nadaleko poznata kafana "Na kraj sveta" zatvara se krajem aprila, saopštio je vlasnik ovog objekta Đorđe Varenika.

d

Omiljeno mesto velikih boema

Pravoslavna crkva, koja je inače vlasnik zemljišta na kom se nalazi čarda "Na kraj sveta", odlučila je da ne produžuje zakup gazdi kafane, već da ovo 200 godina staro mesto zatvori, renovira, uvede struju i vodu i napravi mesto za vernike i putnike koji obilaze manastir u Kovilju.

"Ovu kafanu je pre mene vodio moj otac i još u njegovo doba postala je nadaleko čuvena. Kod nas su dolazili mnogi političari, pesnici, glumci, boemi, sportisti… I nikome nije smetalo što nema ni struje ni vode. Sada hoće da je renoviraju i urede. Ne znam šta će od toga ispasti, ali… Duša me boli", rekao je Varenika a prenose Novine novosadske.

U čardu "Na kraj sveta" dolazili su svi viđeniji ljudi iz bivše Jugoslavije, umetnici, političari, pisci, a među njima i Ivo Andrić i Mika Antić.Ovo mesto je do dana današnjeg ostalo poznato po dobroj ribljoj čorbi i prijatnom mestu za odmor u prirodi, a o svemu tome svedoči knjiga utisaka.

"Za sve ove godine ne mogu ni nabrojati, niti se setiti svih tih, ‘ajde da kažemo poznatih ličnosti, koje su bile u našoj kafani. Ne mora više kafanu niko od mojih Varenika da vodi. Samo neka je ne ugase – očajan je Đorđe. Povodom ovoga niko iz Koviljskog manastira nije se oglasio.

Kako stvari za sad stoje, kafana, po kojoj su ispisane reči "Ovde su pili i jeli naši očevi, dedovi, pradedovi, čukundedovi, navrndedovi, askurđeli, kurđeli, kurebali i sukurdovi. Danas pijemo mi… Kurajberi”, biće zatvorena.

Poslednji komentari
  • sofija Vreme: 05.03.2013 16:59h

    Koga se crkva dočepa,tome ni bog ne pomaže.

  • Dule Vreme: 05.03.2013 18:51h

    Carda na kraj sveta je spomenik lepe proslosti za buducnost. Nece crkva propasti za par ari priobalja. Bice unistena proslost zarad sumnjive crkvene urbanizacije interesa. Nedajmo da lepo pogazimo ruznim.

  • dejan Vreme: 06.03.2013 00:48h

    Tito je bio zakon za popove, svi u kelije, a ne kao ovi danas,das im prst, traze ruku!Nenasiti i zadrigli, samo ih pustite pa ce te videti dokle oni mogu da idu...

  • Igor Vreme: 06.03.2013 06:34h

    To je onaj ekumenista Porfirije odlucio da se Srbima otme ovaj lep prostor za odmaranje.Molim da Alo redovno izvestava o ovom zlocinu i da pomognemo da ova kafana opstane.

  • milošš Vreme: 06.03.2013 07:41h

    svaka čast crkvi,ali to što rade nije u redu,bilo bi bolje da povedu računa o svom radniku koji izdaje čamce za pecaroše da bude mnogo ljubazni i da poštuje posetioce jezera malo više.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP