Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO ZDRAVLJA I LEKARSKA KOMORA SRBIJE U KLINČU SA CRKVENJACIMA

Crkva zloupotrebljava lekare za zabranu abortusa!

Autor: S. Đorđević - R. K. | 05.06.2013 - 23:30:00h | Komentara: 9

Nadležne državne institucije nisu dobile nikakav zahtev za zabranu pobačaja, potvrđeno je našem listu u Ministarstvu zdravlja i Lekarskoj komori Srbije povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve da je Sabor “podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus”.

Podržali lekare  vernike, ali ne otkrivaju ko su oni: SPC

Podržali lekare vernike, ali ne otkrivaju ko su oni: SPC | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ovakav zahtev lekari smatraju neprihvatljivim i nazadnim, te sumnjaju da je pozivanjem na fantomsku “inicijativu lekara vernika” crkva zloupotrebila lekarsku struku.


Pada broj abortusa,
ali i rođene dece!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u državnim klinikama se broj abortusa kontinuirano smanjuje iz godine u godinu, pa je tako 2005. izvršeno 22.517 prekida trudnoće, dok ih je 2011, kada su poslednji put rađena istraživanja, bilo 15.963! Prema nekim istraživanjima, čak 90 odsto žena koje namerno prekidaju trudnoću starosti su između 20 i 40 godina, više od 90 odsto je udato, a 80 odsto već ima jedno ili dvoje dece. Nažalost, statistika “Batuta” pokazuje i surovu realnost da i broj rođene dece svake godine opada. Naime, 2005. godine u Srbiji je rođeno 73.180 beba, 2009. godine 70.299, dok je 2011. svet ugledalo tek 65.598 novorođenčadi.

- U našem zakonu postoji pravo lekara na prigovor savesti, pa oni koji se iz bilo kog razloga ne slažu sa abortusom ne moraju ni da ga izvode. S druge strane, pravo na prekid trudnoće spada u osnovna prava žena na slobodu tela, a ukidanje tog prava značilo bi vraćanje u srednji vek i povećan broj smrtnosti, usled loše odrađenih ilegalnih pobačaja - ocenila je za “Alo!” dr Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore. Ona ističe da od kolega lekara komora nije dobila ni jedan zahtev o kome govori SPC.

- Takvu inicijativu komora nikad ne bi ni podržala jer je etički nedopustiva i nazadna - zaključila je Radosavljevićeva.
Dr Milenko Proročić sa Ginekološko akušerske klinike “Narodni front”, takođe, se protivi zabrani abortusa, jer smatra da žena sama treba da odlučuje o svojoj reprodukciji.

- Lično iz principa već 30 godina nisam uradio nijedan abortus, ali nisam za to da se on zakonom zabrani. Nije mi poznato koji bi se doktori za tako nešto zalagali i postoji bojazan da je, pozivajući se na lekare, crkva pokušala da zloupotrebi našu struku - upozorio je Proročić.

U Ministarstvu zdravlja potvrdili su za “Alo!” da im nije stigao zahtev za zabranu abortusa. Povodom stava SPC da bi država to trebalo da uradi, ministarka Slavica Đukić Dejanović ocenila je da svako ima pravo na mišljenje, ali da je prekid trudnoće u Srbiji regulisan zakonom.

- Svako, pa i SPC ima pravo da po svakom pitanju zauzima stavove. Kada je u pitanju prekid trudnoće on je kod nas regulisan zakonom i pravilima struke. Stručna javnost ima mogućnost da pokrene procedure za eventualne izmene zakona ako za to ima elemenata na stručnom planu. U ovom trentku nisu se stekli takvi uslovi - rekla je ministarka. Iz Srpske pravoslavne crkve našem listu do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili koji se to lekari vernici zalažu za zabranu abortusa i zašto.

Tatjana Radosavljević

Tatjana Radosavljević | Foto: Nenad Petrović

Afere srozale ugled Crkve

Prvi put od 2000. godine Srpska pravoslavna crkva nije više najuglednija institucija u zemlji. Prema poslednjem istraživanju „Ipsos stratedžik marketinga“, ispred nje se nalazi Vojska Srbije prema kojoj pozitivno mišljenje ima 42 odsto ispitanika, dok se za crkvu blagonaklono izjasnilo 41 odsto anketiranih građana. Činjenica je da je veoma dugo crkva po ugledu bila ispred svih, a da je, kako tvrdi direktor „Ipsosa“ Srđan Bogoslavljević, pad poverenja drastičan upravo u poslednja tri meseca.
Otud je logično urušavanje autoriteta SPC povezati sa poslednjim aferama u kojima su akteri bili episkopi Kačavenda i Filaret, ali i sa činjenicom da se crkva ozbiljno zamerila sadašnjem režimu kada je Briselski sporazum ocenila kao “predaju Kosova i Metohije”.

Poslednji komentari
  • Zlaja Vreme: 06.06.2013 07:37h

    Gledaju li demonstracije u Turskoj gde građani brane državu odvojenu od religije?Ili bi hteli da od cele Srbije naprave svoje stado?Svojim potezima razbijaju srpsko nacionalno biće kao kad su 1938.me na Saboru doneli odluku da Srbin može biti samo onaj koji je pravoslavne vere pa su potomci odbačenih Srba katoličke vere postali Hrvati,a potomci odbačenih Srba islamske vere sad su Bošnjaci.

  • mima Vreme: 06.06.2013 08:04h

    Bolje da cute, a svoje BAHANALIJE nikada ne bi javno ni spomenuli, da ih drugi nisu razotkrili. SRAM DA IH BUDE, sve odreda!

  • Srpkinja Vreme: 06.06.2013 08:38h

    Sto crkva ne osnuje fond za pomoc samohranim majkama ili deci bez roditelja, uvede stipendiranje takve dece ili bar finansijsku pomoc, besplatno krstenje ili vencanje... Kako ih nije sramota?!

  • MASA Vreme: 06.06.2013 08:41h

    ..NEKA GLEDAJU SVOJ POSAO,I NEKA NE ZAVIRUJU U NASE KREVETE...KAKO IH VEC VISE NIJE SRAMOTA?

  • valjevac Vreme: 06.06.2013 11:33h

    Bolje da zabrane popovima da pljackaju ovaj nepismen narod,a puni su kao silosi.Sram vas bilo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP