Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKLON

Crna Gora poklonila Srbiji podmornicu

Autor: | 27.06.2014 - 14:18:00h | Komentara: 0

Vlada Crne Gore juče je donela odluku da ustupi podmornicu klase P-911 Tisa, koja je muzejski eksponat iz perioda bivše SFRJ, našem Ministarstvu odbrane na trajno korišćenje bez naknade.

Podmornica

Podmornica UNA911

Inicijativu za ustupanje podnelo je u februaru 2009. beogradsko udruženje "Podmorničar", a podmornica će biti izložena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.
- Tako će se glavni grad Srbije pridružiti onim svetskim gradovima u kojima su izložene autentične podmornice poput Hamburga, Moskve, Sidneja, San Dijega, Kopenhagena i našeg Tivta. Nama je veliko zadovoljstvo što je Crna Gora na još jedan direktan način potvrdila i svoju politiku regionalne saradnje i posebno bratskih odnosa sa Srbijom. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da akciju nisu pokrenuli ni političari ni dve vojske nego jedno udruženje građana – rekao je komandant Mornarice Crne Gore Darko Vuković.

Podmornica

Unutrašnjost podmornice

Podmornica "P-911 Tisa" pripada klasi jugoslovenskih diverzantskih podmornica kojih je u periodu od 1981. do 1989. izrađeno šest. Dizajnirane su za tajno polaganje manjih minskih polja ili dostavu diverzanata unutar neprijateljskog područja. Raspadom SFRJ, sve su odvezene u Crnu Goru.

Podmornica

Unutrašnjost podmornice

Crna Gora je već jednu podmornicu predala Sloveniji, gde je ona izložena u Vojnom muzeju u Pivki, dok su dve restauirane i izložene u marini "Porto Montenegro", a njihov obilazak se naplaćuje deset evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP