Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OMLADINA VAN KONTROLE

Crna Srbijo: Novosadski srednjoškolci u sred pozorišta napravili cirkus, profesori bespomoćni

Autor: RTV | 28.02.2014 - 20:03:00h | Komentara: 5

Predstava ‘Antigona’ Akademije umetnosti u Novom Sadu prekinuta je zbog divljanja srednjoškolaca.

Skandal u sred pozorišta

Skandal u sred pozorišta | Foto: freedigitalphotos.net

"Antigona" je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu za učenike prvih godina srednje ekonomske i tehničke škole u okviru projekta "Školska lektira u pozorištu".
Kako javlja RTV, glumci kažu da su se od buke jedva međusobno čuli i da su se, umesto ovacija, iz publike čula dobacivanja poput "crkni", "plači", "hoćeš li umreti više".
"Na njihova pevanja, dovikivanja, urlanja, pričanja preko telefona smo se borili, ali nismo uspeli", rekla je glumica Jovana Belović.
Njen kolega Ivan Marković objasnio kako je sve izgledalo pri samom izlasku na scenu.
"Kada smo tek izašli na scenu čuo se komentar tipa: ‘Nije ni čudo što su muškarci u Srbiji pederi, zato što nose haljine na sceni’".
Pofesorka Jasna Đuričić, ocenila je nakon predstave da je ovo ustvari pokazatelj kuda mi svi zajedno idemo.
"To je onako poprilično oneraspoložavajuće, razočaravajuće, ne nudi neku nadu u našu budućnost, a ti mladi ljudi jesu naša budućnost, pa je ovo zapravo bio pokazatelj kuda mi svi zajedno idemo", rekla je profesorka o svojim đacima.
Iako se slažu da je celo društvo zakazalo u vaspitanju i da su deca samo slika odraslih, svi akteri ove priče odgovornost prebacuju na onog drugog. Koordinator projekta Žanko Tomić kaže da deca jesu bila nemirna, ali da bi "Antigonu" možda trebalo igrati za neke starije uzraste.
"U nastavnom planu i programu postoje neke greške u uzrastu kada se neki dramski tekst predlaže za neki uzrast. Mi smo za sada radili onako kako kažu u nastavnom planu i programu", rekao je Tomić.
Prema rečima direktora Srednje tehničke škole "Mileva Marić" Stanka Matića, svi profesori su sedeli u prvom redu odakle nisu mogli da vode računa o deci, od kojih je većina u pozorištu bila prvi put. Ali, iako nije pogledao predstavu, on odgovornost prebacuje i na glumce.
"I oni su bili sami spontani u toj predstavi, odnosno predstava je na neki način provocirala učenike da i oni iskažu njihovo viđenje ili emocije na malo glasniji način nego što bi trebalo", rekao je Matić.
Gradski sekretar za obrazovanje Radomir Dabetić odbio je da prokomentariše ovaj incident, a umesto ozbiljnije rasprave o tome ko je zakazao u vaspitanju dece, ostao je samo komentar jednog od prisutnih profesora "Mi im ne možemo ništa" .
Poslednji komentari
  • Serbian Vreme: 01.03.2014 00:10h

    Na kanalu u Ovčar Banji bio sam pored neke dečice koja su pokušavala da upecaju ribu.Tu je bilo još nekoliko ribolovaca. Malo sam im pomogao savetima, i kada su upecali nekoliko ribica, njihovoj sreći nije bilo kraja. Ubrzo zatim video sam da iz parkiranih autobusa izlaze đaci sa ekskurzije. Počeli su da trče, urlaju, i da gađaju kamenjam u našem pravcu. Letele su kamenice i u vodu i po ozidanoj obali ,razbijali se u pramparčad, jedva smo uspeli da se izvučemo nepovređeni. Stariji ribolovci su psovali, neke devojčice iz te grupe su počele da vrište na te dečake da to ne rade, ali se oni nisu obazirali dok nas nisu rasterali. Možda su bili osmaci, ili srednioškolci, otprilike. Nikada to divljačko ponašanje neću zaboraviti.

  • nedjo Vreme: 01.03.2014 00:38h

    demokratija

  • Kostadin Vreme: 01.03.2014 07:31h

    To su potomci iz U Krajine. Sada su pokazali zasto su ih H Krajnici oterali.

  • Dragan Vreme: 01.03.2014 07:50h

    To je dokaz da tecu pozorište NE INTERESUJE. A kamoli neka predstava koju ne razumeju. Doduše kao što je i cela lektira za srednju školu.

  • Nenad Vreme: 01.03.2014 15:59h

    Mislim da prva godina srednje škole nije dovoljno zrela da bi se vodila u pozorište, mada ima i starijih koji nisu za to. A obzirom na to šta sve rade na ulicama NS-a mislim da nije vreme naklonjeno za takve aktivnosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP