Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GENERAL

Crni orao zalutao među beloglave supove! (FOTO)

Autor: Željko Dulanović | 08.06.2015 - 12:41:00h | Komentara: 0

Beloglavi supovi iz kolonije u kanjonu Uvca kod Nove Varoši opet su dobili svog orla starešinu, retku vrstu crnog lešinara koja je pre jednog veka nestala sa ovih postora.

Sup starešina u kanjonu Uvca: Crni lešinar u društvu beloglavih supova

Sup starešina u kanjonu Uvca: Crni lešinar u društvu beloglavih supova | Foto: Ljubivoje Vranić

 
Crni orao za koge se još ne zna odakle je doleteo, dane provodi u društvu braće beloglavih supova. Srećnici koji su uspeli da ga „ulove“ objektivom fotoaparata kažu da je uvek na vrhu litice, kao da komanduje pticama iz jata. Retka, snažna ptica crnog perja izaziva pažnju meštana i posetilaca kanjona sa tri veštačka jezera.
Najčešće se viđe u neposrednoj blizini hranilišta iznad brane na Rastokama na kome rendžeri Rezervata Uvac serviraju obroke za oko 400 beloglavih supova iz kolonije. Ovde se godišnje posluži 200 tona klaničnog otpada i uginulih životinja, a pored orlova strvinama se hrane i druge pitice i zverinje.
-Crni orao je je prvi u lancu ishrane među orlovima lešinarima, a u tom lancii slede ga beloglavi sup, bela kanja i bradan.On probija i jede kožu uglavnom lešina uginule stoke. Ovih dana je olakšao posao čuvarima rezervata koji ne moraju da rasecaju strvine kako bi beloglavi supovi jeli meso sa uginule stoke – kaže Darko Ćirović, savetnik u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“.
Kako pretpostavljaju u rezervatu, orao crni lešinar je izgubio kompas i vezu sa jatom i jedreći na vazdušnim strujama, u kanjon Uvca zalutao sa Krita, Prokletija, Španije ili iz nekog drugog staništa u Evropi. Kako ptica nije markirana, ornitolozi ne mogu da joj prate njeno kretanje.
- Crni lešinar koji je iščezao sa ovih prostora pre oko 120 godina, viđan je par puta ranije a proletos je fotografisan i na Zlatiboru. Znatno je krupniji od beloglavog supa pa ga s pravom zovu i sup starešina. Dostiže težinu od 13-14 kilogaram i ima raspon krila od 3,20 do 3,40 metara – pojašnjava Ćirović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP