Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIN FOKUS

Ćulibrk: Samit završen uz veći optimizam

Autor: Tanjug | 13.06.2015 - 13:50:00h | Komentara: 0

Ovogodišnji Samit ministara finansija i guvernera "Finansijska budućnost regiona", koji je održan u Bečićima, završen je uz veći optimizam zemalja regiona, ocenio je danas glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, koji je izrazio nadu da će razgovori direktora poreskih uprava regiona doprineti jačanju saradnje u suzbijanju sive ekonomije.

milan ćulibrk nin

Milan Ćulibrk | Foto: Dejan Živančević

On je, u izjavi Tanjugu, koji je bio medijski partner ovog skupa, kazao da mu se čini da učesnici sa ovog skupa odlaze sa mnogo većim optimizmom u pogledu ekonomskog razvoja zemalja regiona.

"Gotovo svi ministri finansija su ubeđeni da će njihove zemlje ove godine imati privredni rast, da će u dogledno vreme, za godinu ili dve, doći do zaokreta, odnosno da će učešće javnog duga u BDP-u početi da pada. Nisam siguran da je to bas tako, ali taj optimizam koji su ovde predstavili može da znači bar da smo zaustavili dalji trend pada, koji je postojao u proteklih nekoliko godina", istakao je Ćulibrk koji je bio moderator na svim panelima.

On je ukazao da je Srbija, na primer, od poslednjih šest godina završila tri u recesiji i da bi bilo katastrofalno da smo ovu sedmu završili padom BDP-a, a bilo bi i loše da smo nastavili ovako dramatičan rast javnog duga, koji bi ovim tempom dostigao 80 odsto BDP-a.

"Mogli smo čuti od ministra finansija Dušana Vujovića da se to neće dogoditi i ostaje da se nadamo će to tako biti", podvukao je Ćulibrk.

Takođe je ocenio da je jako bitno bilo što je Samit okupio i sve direktore poreskih uprava regiona, jer se, kako je dodao, ispostavilo da je siva ekonomija praktično problem svih zemalja.

"Bez većeg obuhvata sive ekonomije teško će moći da se puni budžet na adekvatan način, a to znači da će, ako nema novca u budžetu sa prihodne strane, morati da se krešu rashodi, kao što su plate i penzije. To je jedan začarani krug i ako se sve zemlje ne obračunaju sa sivom ekonomijom ona će biti dodatni problem", upozorio je Ćulibrk.
Prema njegovim rečima jako je važno voditi tu borbu međusobnom saradnjom i razmenom podataka, jer mnogi ljudi koji se bave ilegalnim biznisom, utajom poreza rade u celom regionu.

Oni, kao je ukazao, poreze izbegavaju seleći se iz jedne u drugu zemlju, koristeći lažne fakture, a bolja saradnja poreskih uprava bi mogla da eliminiše znatan deo sive ekonomije.

"Ja se nadam da ćemo uskoro osetiti prve efekte te saradnje", zaključio je Ćulibrk.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP