Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBUDIO SE IZ DVOMESEČNE KOME

Čuo sam oca i majku kako me dozivaju

Autor: B. Nenković | 06.11.2013 - 22:30:00h | Komentara: 6

Stefan Jovanović (19), maturant Politehničke škole iz Kragujevca koga je krajem marta bejzbol palicom pretukao mladić koga nije poznavao, zadobio je tom prilikom izuzetno teške povrede mozga.

Stefan ne vidi i  teško govori, levu  ruku i nogu ne može  da pomera, a pomoć  mu je potrebna, čak i dok sedi

Stefan ne vidi i teško govori, levu ruku i nogu ne može da pomera, a pomoć mu je potrebna, čak i dok sedi

 

Lekarske prognoze bile su sumorne, ali je on uspeo je da dobije tu bitku i sada se bori za svoj drugi život. Prvi put posle dvomesečne kome i borbe da ponovo progleda i stane na noge, iako mu je jako teško i da razgovara, odlučio je da sa javnosti podeli tragičan događaj koji je zauvek promenio njegov život i sudbinu njegove porodice.

Bore se za opstanak

Porodica Stefana Jovanovića, osim bitke za njegov život, vodi još jednu. I to finansijsku. Otac Nebojša je odavno na birou, gde je otišao iz vojne fabrike. Supruga Mira je morala da napusti posao jer je stalno sa Stefanom u rehabilitacionom centru. Nemaju sigurne mesečne prihode.
- Nekad sam pozajmljivao novac mnogima. Sad se neko seti da ga vrati. Ponekad pojedine firme iz Kragujevca uplate sumu kojom pokrijemo hranu za njega, lekove i put do Beograda. Izuzetno je teško boriti se za opstanak i u isto vreme za novi život svog deteta - kaže Nebojša.

Nekada živahni mladić koji se radovao maturi sada leži u krevetu i rehabilitacijom na beogradskoj klinici „Miroslav Zotović” u Sokobanjskoj bori se da ponovo prohoda. Ne vidi i teško govori. Po savetu logopeda, dobuje desnom šakom da bi sebi dao ritam, jer levu ruku i nogu ne može da pomera. Pomoć mu je potrebna, čak i kad sedi .


- Sećam se skoro svega dok sam bio u komi. Čuo sam u šok sobi zvuke aparata: bip-bip... Ali, sećam se i dugog singala koji je označavao da je neko umro u susednoj prostoriji. Sanjao sam da sa ocem Nebojšom vozim motor. Obojica ih volimo i vozili smo ih ranije. Nisam mogao da vidim majku, ali sam osećao njeno prisustvo. Svake noći kad pođe kući iz bolničke sobe poljubila bi me i rekla bi mi: „Slatko spavaj i nek su anđeli s tobom” - ispričao nam je Stefan teško sričući reči i sklapajući rečenice.


Njegov otac Nebojša, poznatiji u Kragujevcu kao Neba, a isti nadimak poneo je i Stefan, potvrđuje nam da se njegova supruga Mira zaista tim rečima svake večeri opraštala od sina u bolnici. On kaže da se Stefan seća i očevog dozivanja iz kome.


- Kad više nisam znao kako da ga dozovem, očajan bih legao u krevet pored njega i pričao mu: „Ti si moj Neba, ja sam tvoj Neba...” - navodi otac, a Stefan potvrđuje da se seća i tog dozivanja.


- Ova borba za njegov drugi život je teška, isto kao što je bilo teško čekanje i neizvenost oko toga da li će preživeti. U jednom trenu, zato što je neko odlučio da uzme bejzbol palicu u ruke, naš život se promenio iz korena. Juče sam tek prvi put smogao snage da odem na ročište u sud... Gledao sam te momke... A onda sam došao kući i video svog Stefana u krevetu. Nekad je trčao, radio je po sto sklekova, a sada teško i trepće. Tek nedavno je posle sedam meseci uspeo da guta hranu - priča otac Nebojša.


Stefan objašnjava da ne poznaje dečka koji ga je napao bejzbol palicom i ne seća se trenutka kad ga je napao s leđa. Sedeo je u kafiću u blizini svoje škole. Bio je na odmoru u prepodnevnoj smeni. Sledeće čega se seća je upravo zvuk aparata koji ga je održavao u životu dok je bio u komi.
 

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 07.11.2013 01:33h

    Tuga do neba.......nikad vise onaj stari :(

  • Aerodromac Vreme: 07.11.2013 03:33h

    Darko Radovanovic,pocinitelj ovog dela: NADAM SE DA CES DA ISTRUNES U ZATVORU.

  • Ljiljana Ruzin Vreme: 07.11.2013 07:04h

    OVO JE TRECI KOMENTAR koji pisem u vezi clanka o Stefanu, Svi prethodni, da se ne ponavljam, bio je samo moj Predlog: da se otvori broj moblilnog telefona na koji moze da se zove i eventualno, doprinese nekim, finansijsim potrebama za lecenje ovog momka.,Ja ne mogu da idem u banku, postu,popunjavam uplatnice i slicno,ali, ,mogu da taj Broj pozovem vise puta Toliko, hvala/ Stegane, neka te cuva Sv,Petka, i sva ljubav koju u srcu imaju oni koji su kao ja. Pozdrav Porodici. Drzite se.

  • Saša Vreme: 07.11.2013 09:09h

    Tuga. Nadam se da će se Stefan izboriti za koliko toliko normalan život. A tim junacima koji su ga udarali bejzbol palicom želim dug, zapravo večni boravak u zatvoru.

  • gavrilovic Vreme: 07.11.2013 09:56h

    Da li je taj ubica, koji ga je napao, uhvacen i osudjen?Svako u Kragujevcu sigurno zna manijake koji se setaju sa palicama po gradu.Nije problem da se pronadje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP