Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRAZLOŽENJE VETA

Čurkin: Srbi su patili kao i drugi, ako ne i više

Autor: Srna | 08.07.2015 - 20:27:00h | Komentara: 0

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da se Rusija zalaže da budu istraženi svi zločini koji su tokom sukoba u BiH izvršeni nad svim narodima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, zapitavši se treba li postavljati pitanje ko je od njih stradao više.

Vitalij Čurkin

Vitalij Čurkin | Foto: Profimedia.rs

Navodeći podatak da je više stotina hiljada Srba moralo da napusti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi patili kao drugi, ako ne i više.

On je dodao da se pred regionom i svetom postavlja zadatak da se postigne potpuno smirivanje situacije u BiH, te da bi usvajanje nacrta rezolucije koji je iznela Velika Britanija bilo kontraproduktivno i samo vodilo povećanju tenzija u regionu.
 - Taj nacrt je nekonstruktivan, konfrontativan i politički motivisan. Sadržavao je značajna iskrivljivanja čiji je rezultat da se krivica za ono što se dogodilo svaljuje samo na jedan narod. Pristup prema kom se iz svih ratnih zločina izdvaja samo jedan, apsolutno je neprimeren i produbljuje ionako podeljeno društvo u BiH - rekao je Čurkin, prenosi "Sputnjik".
On je podsetio da je Rusija predložila alternativnu, izbalansiranu varijantu, ali da su njeni ključni predlozi ignorisani.

- Dijametralno suprotne reakcije multietničkog i multikonfesionalnog društva samo su nas učvrstili u uverenju da takav dokument, kad bi ga usvojili, ne bi služio miru na Balkanu već bi samo još više oživeo stare rane, osuđujući region na konzerviranje napetosti i udaljujući perspektive uspostavljanja trajnog mira - naveo je ruski ambasador.

Čurkin je rekao da je takav stav iznesen i u pismima zvaničnika Srbije i Republike Srpske upućenim UN.
On je upozorio da u širem kontekstu u predloženom nacrtu ne može da se ne uoči pokušaj da se izvrši pritisak na Banjaluku i Beograd.
 - Zadatak Saveta bezbednosti je da jača mir a ne da ga uzdrmava - poručio je Čurkin, dodavši da istoričarima treba ostaviti da se bave genezom jugoslovenske krize, a ne da se u to upliće Savet bezbednosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP