Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUDITE OPREZNI

Čuvajte se: U Beogradu prodaju peršun otrovan salmonelom!

Autor: Blic | 03.06.2014 - 14:20:00h | Komentara: 0

Peršun u kojem je otkrivena bakterija nije s tezge registrovanog poljoprivrednog proizvođača, već ga je nakupac tog jutra kupio s kamiona na Bajlonijevoj pijaci, a kasnije preprodavao na tezgi 213 u Bloku 44.

Povrće

Ne kupujte peršun na neproverenim mestima| Foto: freedigitalphotos.net

Dr Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta Batut, kaže da su uzeli uzorak voća i povrća s pet beogradskih pijaca i da su pronašli salmonelu na peršunu. Takođe, pronađena je blitva na pijaci u Bloku 44 koja nije ispunjavala organoleptička svojstva, jer je miris podsećao na mulj.
- Potvrđena je salmonela na uzorku peršuna. Pretpostavljamo da je peršun iz delimično poplavljenih područja i da se voda pomešala s kanalizacijom i prešla preko povrća. Salmonela na voću i povrću se može javiti i kada proizvođači zalivaju bašte nekvalitenom vodom ili kada su blizu septičke jame, pa je preporuka da se povede računa gde se gaji povrće – objašnjava Jovanovski za “Blic”.
Prilikom kontrole, uzrci su uzimani s pijaca Bajloni, Kalenić, Banovo Brdo, Blok 44 i Vidikovac. Jovanovski kaže da je salmonela opasnija za malu decu i starije osobe, jer lakše može doći do oboljevanja. Leči se antibioticima i mora se pratiti stanje obolele osobe.
“Gradske pijace” angažovale su Institut Batut za proveru ispravnosti voća i povrća na zelenim pijacama.
- Juče smo dobili rezultate koji pokazuju da su svi ostali uzorci, osim dva na pijaci Blok 44, ispravni. Najopasnija je sezonska roba i tu je najveći rizik od zaraze. Od svakog prodavca s tezge uzimamo pisanu izjavu, kojom garantuju da njihova roba nije s poplavljenih područja i da je ispravna. Dužni su da donesu potvrde od lokalnih samouprava da u tim mestima, odakle potiče roba, nije bilo poplave. Tamo gde je bila poplava i gde se voda zadržala do 48 sati, roba je uništena. Opasnija je roba gde je voda bila 24 sata, jer kada se povukla, tu je veća opasnost od zaraza i teških metala – objašnjava zamenik direktora JKP “Gradske pijace” Saša Rokvić za ovaj dnevni list.
Ispitivanja će obaviti fitosanitarna inspekcija, a prodavcima kod kojih bude pronađena zaražena roba biće zabranjen rad na tezgama, sve dok ne donesu potvrdu od inspekcije da je roba ispravna, a moraće sami da rade i plate te analize.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP